'Fabio Jakobsen keert terug op de fiets', zegt Poolse arts

HEUKELUM - Wielrenner Fabio Jakobsen uit Heukelum ademt zelfstandig en kan al zijn ledematen bewegen. De vicedirecteur van het Poolse ziekenhuis waarin de Nederlander ligt, is ervan overtuigd dat Jakobsen terugkeert op de fiets.

"Als hij zo'n val overleeft, dan komt hij ook zeker terug in de sport", zegt Paweł Gruenpeter tegen Poolse media, nadat Jakobsen uit zijn kunstmatige coma was gehaald. "We zijn heel tevreden met hoe het gaat."

Zie ook: Wielrenner Fabio Jakobsen ontwaakt uit kunstmatige coma

De 23-jarige sprinter crashte woensdag bij een snelheid van zo'n 80 kilometer per uur, toen hij vlak voor de finish van de eerste etappe in de Ronde van Polen werd klemgereden door Dylan Groenewegen.

Alleen praten lukt niet

Jakobsen werd zwaargewond opgenomen in het St. Barbara-hospitaal van Sosnowiec. De renner onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie. Hij werd een tijdje in een kunstmatige coma gehouden.

"De patiënt is bij bewustzijn, hij ademt zelfstandig, hij kan al zijn ledematen bewegen en hij kan communiceren. Alleen praten lukt niet", aldus Gruenpeter. Poolse medici weerspreken de geruchten dat Jakobsen na zijn ernstige val gereanimeerd moest worden.

Weg naar herstel zal lang zijn

De ploeg van Fabio Jakobsen, Deceuninck-Quick-Step laat weten dat het weg naar herstel lang zal zijn. Door een operatie aan zijn gezicht zal eten en drinken de komende tijd een uitdaging zijn. "Hij is in staat om zijn armen en benen te bewegen en kon communiceren met artsen. En daardoor konden neurologische problemen meteen worden uitgesloten", zegt de ploeg. Quick-Step hoopt nu dat iedereen de privacy van Jakobsen en zijn familie respecteert.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Betuwe Heukelum Nieuws
Deel dit artikel: