Rivierengebied / Achterhoek

75 jaar na de atoombom krijgen krijgsgevangenen een monument

Everhard Schouten.
Everhard Schouten. © Rob Schouten
HORSSEN - Om 11.02 uur, precies 75 jaar na de atoombom op Nagasaki in Japan, onthulde de Stichting Monument Nagasaki zondag het ontwerp voor een monument voor de krijgsgevangenen in die stad. Dat gebeurde online, omdat ze door de coronacrisis niet naar Japan konden.
Op de website fukuoka14b.org, naar de naam van het kamp, verzamelt de Gelderse stichting verhalen over de mensen die er gevangen hebben gezeten. Waaronder het verhaal van Everhard Schouten uit Horssen, de vader van bestuurder Rob Schouten die in het kamp zat toen de bom viel.

Een lichtflits en een enorme drukgolf

"Mijn vader was op dat moment werkzaam vlakbij het epicentrum, op 1800 meter daarvandaan", vertelde hij eerder al aan Omroep Gelderland. "Hij hoorde de vliegtuigen overkomen, zag op gegeven moment dat er iets uit het vliegtuig gegooid werd, en voordat hij het wist: een lichtflits en een enorme drukgolf. En op dat moment raakte hij bewusteloos. Toen hij weer bijkwam, zag hij dat heel Nagasaki verdwenen was."
Er vielen 40.000 doden in Nagasaki, maar Robs vader overleefde.

Naarstig op zoek naar verhalen

De website is vooralsnog gevuld met vijf verhalen, maar dat moeten er veel meer worden. "We zijn nog naarstig op zoek naar nabestaanden die hun verhaal willen vertellen", zegt de bestuurder.
Op de website is ook het ontwerp te vinden van het monument dat op 4 mei 2021 wordt onthuld in Nagasaki. "Door de coronacrisis hebben we dat moeten uitstellen."