Wat dumpt u daar? Deze milieudrone ontgaat niets

DUIVEN - Wat kan een drone wat de piloot van een helikopter of vliegtuig niet kan? Beter kijken. En dus worden drones ingezet bij de controles op bijvoorbeeld afvaldumpingen. De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) is de eerste dienst in de provincie die drones gebruikt om te kijken of iedereen zich aan de milieuregels houdt.

Zaken die het daglicht niet kunnen verdragen zijn vanaf grond soms moeilijk te zien, meent ODRA. De afgelopen tijd zijn toezichthouders opgeleid als dronepiloot.

Kok (links) en Jurcka van de ODRA testen een drone. Foto: Omroep Gelderland

Voorheen werden controles vanuit de lucht met helikopters en vliegtuigen uitgevoerd. Met de inzet van drones kan nog beter gecontroleerd worden op onder meer grondverzet, slootdempingen en illegale bebouwing in buitengebieden van gemeenten.

Wat is de ODRA?

ODRA is een dienst die toezicht heeft op bouw- en milieuregels namens tien Gelderse gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Verder is ODRA vergunningenverlener.

Bekijk de video, de tekst gaat eronder verder.

Mogen die dronecontroles eigenlijk wel? Ja, maar ze zijn aan strenge regels gebonden. De omgevingsdienst mag bijvoorbeeld niet hoger vliegen dan 50 meter. "We moeten voldoen aan privacyregels", legt dronepiloot Coen Jurcka van de ODRA uit.

Over de voordelen van drones zegt Jurcka: 'We kunnen nu veel efficiënter en sneller naar locaties gaan om direct toezicht te houden als een toezichthouder dat wenst." Collega Christian Kok vult aan: "Vanuit de lucht kunnen we een beter overzicht krijgen van de situaties. Je komt op plekken waar je te voet niet kunt komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Duiven Duiven Milieu Nieuws
Deel dit artikel: