Nieuws

Oud-wielrenner Lubberding over crash Jakobsen: 'Grenzen zijn overschreden'

Oud-wielrenner Lubberding over crash Jakobsen: 'Grenzen zijn overschreden'.
Oud-wielrenner Lubberding over crash Jakobsen: 'Grenzen zijn overschreden'. © ANP
HEUKELUM - Wielrenner Fabio Jakobsen ligt na de gruwelcrash, tijdens de eindsprint van de Ronde van Polen, in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis. Oud-wielrenner Henk Lubberding noemt de crash 'het slechtste scenario wat je kan verzinnen'.
"Groenewegen doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Jakobsen er niet langs komt", vertelt Lubberding, die meerdere grote zeges wist te behalen. "Je moet hem hiervoor straffen, anders komt het vaker voor en dat moet je niet willen."
Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 
Oud-wielrenner Lubberding over crash Jakobsen: 'Grenzen zijn overschreden'

Tour de France 1983

Tijdens de Ronde van Frankrijk in 1983 had Lubberding een incident met Fransman Michel Laurent, die tijdens de eindsprint viel. "De zege werd mij afgenomen en ik werd teruggezet naar de 5e plaats", zegt de wielrenner uit Voorst.
"Ik heb vroeger ook een akkefietje gehad met de hekken omdat de andere wielrenner (red. Laurent) achter mij reed en tegen de poten van de hekken aanreed. Dat kostte mij de overwinning. Ik bleef toen rechtuit rijden. Groenewegen gaat van zijn lijn af terwijl Jakobsen al naast hem was. En dat is een smerige streek", vertelt Lubberding. "Bij mij was het een hele andere situatie."

Gehemelte en luchtpijp verbrijzeld

Volgens de rondearts heeft Jakobsen bij zijn val onder meer zijn gehemelte en zijn luchtpijp verbrijzeld. Poolse media melden op basis van uitspraken van de assistent-directeur van het ziekenhuis dat hij waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en dat er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd.
"Elke sprinter die een gat ziet gaat daarvoor. Jakobsen zag dat er ruimte was, ging ervoor, zat ernaast en dan gooit Groenewegen de deur dicht. Dat kan niet", zegt Lubberding. "Je ziet het ook aan de reactie Jakobsen, hij kan niets meer. En dan steekt Groenewegen zijn elleboog uit. Dan rij je iemand bewust de hekken in."

'Grenzen zijn overschreden'

"Als iemand achter je zit, dan doe je de deur dicht. Dat weet een sprinter. Dit was ten koste van alles niet tegen je verlies kunnen. Ik geloof niet dat het de bedoeling was Groenewegen Jakobsen te laten vallen, maar grenzen zijn overschreden", zegt de oud-wielrenner.

Fout met hekwerk

De gruwelcrash kan ook een opeenstapeling zijn van schakelingen. Zo ook een 'foutje met de hekken'. "Het lijkt wel alsof Jakobsen met zijn pedaal achter de hekken blijf hangen".
"Het hekwerk moet normaal vast aan elkaar zitten, er horen geen openingen in te zitten. Maar dat kan ik op afstand niet goed zien. Maar wanneer je er met je pedaal inhangt, vlieg je op en over het hek", legt Lubberding uit.

'Ik ben er klaar mee'

"Ik heb een paar keer zo in de ankers gemoeten dat ik dacht: 'Ik ben er klaar mee', maar je moet in het wielrennen iemand hebben die niet bang is. En als wielrenner weet je dat je in de positie zit dat het kan gebeuren." 
Groenewegen is uit koers gehaald door de organisatie. Wielerbond UCI onderzoekt het voorval.

Zie ook: