Situatie wielrenner Jakobsen ernstig, maar stabiel na zware valpartij

HEUKELUM - Fabio Jakobsen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat meldt het ziekenhuis waar hij is opgenomen.

Volgens het ziekenhuis wordt vandaag geprobeerd Jakobsen (23) te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma.

De wielrenner ligt in kritieke, maar stabiele toestand in een Pools ziekenhuis. De Gelderlander was het grootste slachtoffer van een dramatische valpartij bij de eerste etappe van de Ronde van Polen.

Volgens de rondearts heeft Jakobsen bij zijn val onder meer zijn gehemelte en zijn luchtpijp verbrijzeld. Poolse media melden op basis van uitspraken van de assistent-directeur van het ziekenhuis dat hij waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en dat er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd. Zijn toestand wordt stabiel genoemd.

Ook Deceuninck-Quickstep, de ploeg van Jakobsen, bevestigde die lezing aan het einde van de avond

Zie ook: Wielrenner Fabio Jakobsen in kunstmatige coma na gruwelcrash

Dylan Groenewegen en Jakobsen streden in volle vaart om de dagzege, maar dat resulteerde in een afschuwelijke afloop.

Hieronder de beelden van de crash. De tekst gaat daaronder verder.

In de aflopende sprint in Katowice, waar de sprinters wel 80 kilometer per uur bereikten, leek Jakobsen Groenewegen in de laatste meters te passeren. Groenewegen week echter van zijn lijn en gebruikte bovendien zijn elleboog.

Nederlands kampioen Jakobsen werd zo door zijn landgenoot in de hekken geduwd, knalde snoeihard tegen de finishboog en raakte bovendien een official. Die official lijkt in orde te zijn.

Na de finish ging ook Groenewegen onderuit. De sprinter van Jumbo-Visma kwam als eerste over de streep, maar werd na afloop gediskwalificeerd. Op de website van de organisatie is Jakobsen aangewezen als winnaar, maar dat is even niet belangrijk. Groenewegen is uit koers gehaald door de organisatie. Wielerbond UCI onderzoekt het voorval.

Donderdagmiddag rond 14.00 uur komt het ziekenhuis met een volgende update.

Zie ook: Lance Armstrong over crash Jakobsen: 'Nog nooit gezien'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Betuwe Heukelum Nieuws
Deel dit artikel: