Nieuws

Bijzonder erfgoed: deze gigantische blaasbalg uit 1818 krijgt een nieuw jasje

GROESBEEK - Twee plankjes, leer eromheen en een tuitje eraan. Dan heb je een blaasbalg waarmee je zuurstof kunt toevoegen voor een optimaal fikkie. De gemeente Berg en Dal trekt zo'n 3000 euro uit om een oude, gigantische blaasbalg een flinke opknapbeurt te geven. Een voorbeeld van niet-alledaags erfgoed.
Een flinke hamer die ritmisch gloeiend ijzer bewerkt. Al meer dan honderd jaar klinkt dat geluid hier in Breedeweg. Als sinds 1903 wordt de noeste arbeid die smeden is daar ter hand genomen door de familie Kerkhoff. In hun smederij hangt een enorme blaasbalg uit 1818, die de Vereniging Behoud Dorpsgezichten Groesbeek nu laat restaureren.
Bekijk de video. Tekst gaat eronder verder:
Deze gigantische blaasbalg uit 1818 krijgt een nieuw jasje

Komt een hele koe aan

"Er moet veel aan gedaan worden. Al het leerwerk dat erop zit is kapot", zegt Richard Kerkhoff, terwijl hij omhoog kijkt in de smederij waar het gevaarte met flinke kettingen aan de balken van het plafond hangt. "Het is gescheurd en uitgedroogd, dus alle nagels moeten eruit". 
Via het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem kwam de Vereniging Behoud Dorpsgezichten uit bij een Arnhemse smid, die het gigantische ding kan opknappen. "Er komt compleet nieuw leer op", vertelt Theo Giesbers van die Groesbeekse Vereniging. "Er komt een hele koe aan, zoals die smid dat zelf zegt."

Knopje om en waaien maar

Een blaasbalg heeft de smid overigens al lang niet meer nodig. Ingehaald door de moderne techniek. Kerkhoff: "Knopje om en waaien maar. Zo werkt dat tegenwoordig." Als de blaasbalg gerestaureerd is zal-ie veel bekijks trekken, ook al is de smidse geen museum.
"Je wilt niet weten wat voor aanloop hier komt, ondanks dat we geen museum zijn. En dan wil ik dat zo doen dat iedereen die op visite komt af en toe aan de blaasbalg moet trekken om het vuur heet te houden." Kerkhoff lacht: "Daar krijg je spierballen van. Zo werkt dat."