Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.

Dat meer dan de helft van het geld naar Amsterdam gaat en niets naar Gelderland vindt Van der Poll nogal een 'vertekend beeld' van hoe het veld eruit ziet. "Pijnlijk dat we niet gezien worden."

Zij hoopt op 'een geluid' van de gemeente of provincie. En ook vanuit de culturele sector moet er wat haar betreft een signaal komen. Zij vreest voor een leegloop van artistieke talenten uit dit gebied.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Contact Tweede Kamer

De Arnhemse cultuurwethouder Hans de Vroome noemt de verdeling van het geld 'teleurstellend en onbegrijpelijk'. Een belangrijk deel van de subsidie valt weg, ziet De Vroome. "Daardoor komen gezelschappen heel erg tekort."

De wethouder belooft met zijn collega's van provincies en andere gemeenten contact op te nemen om de Tweede Kamer gezamenlijk aan het belang van regionale spreiding te herinneren. "Om deze ongelijkheid eruit te halen."

'Kijken naar spreiding voorstellingen'

Henriette Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten, geeft aan dat er geen rekening is gehouden met de vestigingsplaats. "Wij kijken naar de spreiding van voorstellingen." De makers die wel gesubsidieerd worden, hebben volgens haar een landelijke betekenis. "Waar de aanvraag vandaan komt, maakt ons niets uit."

Dat daar eerder wel rekening mee werd gehouden, erkent ze. Maar dat zou komen omdat er nu meer instellingen rechtstreeks vanuit het ministerie worden gesubsidieerd. "Daardoor is er al meer regionale spreiding."

15 miljoen euro minder

Maar het grootste probleem dat er nu veel instellingen buiten de boot vallen, is dat ze op dit moment gewoon veel minder te verdelen heeft. De totale koek voor producties is volgens Poot nu 21 miljoen euro, waar dat in de vorige periode nog 15 miljoen euro meer was. "We moesten 202 aanvragen in een rangorde zetten. Die uit Oost-Nederland stonden gewoon iets lager."

Je kunt volgens Poot nu eenmaal niet overal rekening mee houden. Wel ziet zij dat de 'veelkleurigheid' van het totale culturele landschap wordt aangetast door het geslonken budget.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: