Deze fabriek recyclet straks 15.000 ton aan vieze luiers

WEURT - De luierrecyclingfabriek van afvalverwerker ARN in Weurt wordt opgeschaald van testlocatie naar een volwaardige fabriek. Er kan straks 15.000 ton luiers gerecycled worden tot biogas, kunstmest en plastics.

Landelijk verdwijnt er nu nog zo'n 200.000 ton luiers en incontinentiemateriaal in de verbrandingsoven. Dat is zo'n 5 procent van het huishoudelijk restafval. Ongeveer evenzoveel komt als bedrijfsafval bij ziekenhuizen en zorgcentra vandaan.

Al dat soort materiaal kan de luierrecyclingfabriek in Weurt straks gaan verwerken tot plastic, kunstmest en biogas. Afvalverwerker ARN heeft deze week besloten de testlocatie, waar de afgelopen twee jaar geëxperimenteerd werd met een reactor van 5.000 liter, uit te breiden tot volwaardige installatie die 15.000 ton luiers kan verwerken. 

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

"Het is een heel nieuw proces", vertelt directeur Rutger Jan Pessers. "Vroeger werden luiers verbrand, maar nu kunnen we ze recyclen. Luiers worden ontleed in kunststof, meststoffen en groen gas. En daarmee kunnen wij een enorme CO2-reductie bereiken."

Pessers vervolgt: "Het is een proces met temperatuur en druk. Het worden zo'n 75 miljoen luiers per jaar. De eerste producten zijn ook al gemaakt van de kunststof. De grondstof is granulaat en er zijn al dopjes en bloempotten van gemaakt. En er is nog veel meer mogelijk."

De ARN in Weurt. Foto: Omroep Gelderland

Zie ook: Gescheiden inzameling luiers nog niet zonder problemen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Weurt Gemeente Beuningen Nieuws
Deel dit artikel: