Voeren? Nee, boswachter Henri telt de zwijnen

RADIO KOOTWIJK - Boswachter Henri Kleijer baalt er een beetje van, de beelden die laten zien hoe hij op de Veluwe mais strooit voor de zwijnen. Maar waar jagers de dieren lokken voor de jacht, lokt Kleijer de dieren om ze tellen. Het is een beproefde methode om het aantal zwijnen op de Veluwe nauwkeurig in beeld te krijgen.

Een boswachter die voert strooit voor zwijnen terwijl vaak het advies klinkt om zwijnen vooral níet te voeren; Henri Kleijer snapt best waarom mensen raar opkijken van een filmpje waarin te zien is hoe hij mais achterlaat voor de zwijnen.

Kleijer: "Dat filmpje is een jaar of drie terug gemaakt toen we zwijnen aan het tellen waren. We strooien dan wat voer om ze te lokken. Het tellen gaat zo sneller dan het bos in gaan en elk individueel dier tellen. Dat is gewoon niet te doen."

Draagkracht

Ook dit jaar is deze methode gebruikt om het aantal exemplaren te tellen. Op de Veluwe lopen 7500 zwijnen rond. En dat zijn er teveel, vindt de Faunabeheereenheid. Die maakte een schatting van de 'draagkracht' van het gebied en daaruit blijkt dat 1500 zwijnen het ideale aantal is. Dat betekent dat jagers de komende tijd 6000 dieren mogen afschieten.

Vraagteken bij de getelde aantallen zijn niet nodig, vindt Kleijer. "Het zijn er veel, maar dat betekent niet zwijnen tijdens een bezoek aan de Veluwe heel makkelijk te zien zijn. Er is ondanks de droogte nog voldoende voedsel. Er zijn beukennootjes, bosbessen en gras, en zelfs al eikels. De dieren hoeven niet echt op zoek naar eten, en dus houden ze zich meer verscholen in de bossen."

Bewoners van de Veluwe merken de gevolgen van overpopulatie overigens wel, samen met de bijhorende overlast. Omgewoelde tuinen en akkers, het hoort erbij. "We krijgen nu dagelijks telefoontjes van mensen die bijvoorbeeld zieke dieren zien rondlopen in hun tuin. Daaruit blijkt echter dat het te veel worden."    

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Radio Kootwijk Nieuws
Deel dit artikel: