'Doodsbedreiger' burgemeester Harderwijk hoeft gevangenis niet meer in

HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.

Gedurende een lange periode in 2018 en 2019 heeft de man via e-mails en social media berichten naar zijn slachtoffers gestuurd. Daarin riep hij onder meer op de burgemeester te executeren. Ook zou hij hem hebben uitgemaakt voor 'NSB-achtige rioolrat', 'domme eend' en 'lulletje rozenwater met een simpele geest'.

Zie ook: 'Doodsbedreiger' burgemeester Harderwijk hoeft mogelijk gevangenis niet meer in

Volgens de rechtbank overschreed de man de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Het wordt hem kwalijk genomen dat hij zijn slachtoffers 'publiekelijk aan de schandpaal' nagelde. Één van hen zou zelfs geen correspondentieadres bij een rouwadvertentie hebben durven plaatsen, uit angst dat de man dit zou zien en zich op haar familie zou richten.

Grootheidswanen en paranoïde

De man lijdt aan grootheidswanen en paranoïde, constateert een psychiater. Om die reden beoordeelt de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!