Politie speurt wijk Zutphen af na vijf branden op een rij

ZUTPHEN - De politie heeft zondagmorgen met man en macht gezocht naar een brandstichter in Zutphen. In de Zutphense wijk Leesten zijn binnen een iets meer dan een uur sinds 05.50 uur zondagmorgen vijf branden gesticht, gelukkig zonder gewonden tot gevolg. De politie doorzocht de wijk en hield de in- en uitgaande wegen en paden in de gaten.

Bij een van de branden, aan de Jo Spierlaan, werden de nietsvermoedende bewoners en hun twee kinderen door de hulpdiensten gewekt. Zij konden zich via de achterdeur nog op tijd in veiligheid brengen. Er stond bij de voordeur een papiercontainer tegen de gevel in brand, die oversloeg op een fietskrat op een fiets.

Tekst gaat verder na de foto:

De brandweer blust een papierkliko tegen een huis. Foto: Rens Hulman / News United

Die brand was de vierde van de reeks, die 05.50 uur begon met een brandende motor in de Fie Carelstraat. Terwijl de brandweer nog druk met blussen was, volgde iets na 06.00 uur een schuur aan het Lomeijerplein die in vlammen op ging. Daar woedde de brand op meerdere plekken tegelijk en vloog ook een boom in brand.

Om de hoek

Bijna gelijktijdig en vlak om de hoek in de Lulofstraat ging een papiercontainer in brand, die tegen de gevel van een schuur stond. Tenslotte werd de brand bij de woning in de Jo Spierlaan 06.10 uur ontdekt.

De buurt reageerde geschrokken op de branden. Bekijk de video:

De brandweer bleef na het blussen van de laatste brand voor de zekerheid een tijd wachten aan de rand van de wijk met vier voertuigen. De politie houdt de in- en uitgangen van de wijk in de gaten.

De politie spreekt van nog een vijfde brand tussen 05.50 en 07.00 en zoekt getuigen, maar heeft geen signalement. Agenten stellen camerabeelden veilig en doen zondag verder forensisch onderzoek.

Terugkomen van vakantie

Jos Pross woont in het huis van de afgebrande schuur. Hij werd gebeld en kwam zelfs eventjes terug van vakantie. "Ja we zijn wel wat geschrokken, maar het is alleen maar materiaal en regelwerk. Het verhaal heeft wat ons betreft een zielige ondertoon voor degene die dit doet. Die beseft misschien niet eens wat het risico is. Als je kijkt naar de brand bij die woning, als die brand over was geslagen, zou je helemaal niet meer blij zijn. Ik ben blij dat niemand gewond is geraakt." 

Inbraakpoging bij brandweer

Intussen is er van zaterdag- op zondagnacht ook een poging tot inbraak geweest bij de brandweerkazerne in Zutphen, zo bevestigen de brandweer en de politie. Er zijn mensen op het afgesloten terrein geweest, maar niet binnen in de kazerne gekomen. 

De kazerne is altijd bemand. Camerabeelden moeten uitwijzen of de inbraakpoging tijdens een uitruk was, of terwijl de brandweermannen sliepen. De inbraakpoging was vroeg in de nacht, de branden in de vroege ochtend. Of er een verband is, is niet duidelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: