Nieuws

Mogelijk lekkende vaten op bedrijfsterrein: 'Steeds meer bezorgde geluiden'

De opslag van de vaten.
De opslag van de vaten. © Karen Kamps
DOETINCHEM - Doetinchem worstelt met de opslag van ruim duizend vaten met brandblusschuim op een bedrijfsterrein aan de Voltastraat in Doetinchem. Fractievoorzitter Karen Kamps van GroenLinks wil dat de mogelijk lekkende vaten zo snel mogelijk worden afgevoerd in verband met gezondheidsrisico's. In het schuim zit de giftige stof PFOS die bij inname gevaarlijk is.
"Ik heb de bedrijfslocatie vorige week driemaal bezocht en ben me rotgeschrokken. De stank is ondraaglijk", zegt Kamps. Ze wijst op de hoeveelheid containers, de 'erbarmelijke staat inclusief scheuren' daarvan, en 'vreemde vloeistoffen' op het terrein. "Inmiddels ontvang ik steeds meer bezorgde geluiden van bedrijven en personeel die op en rond het terrein werken en van omwonenden."

Ongewenste erfenis

Kamps heeft het Doetinchemse college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de risico's voor de volksgezondheid rond het failliete bedrijf Rutgers Millieu. Rutgers verwerkte het brandblusschuim tot kunstmest, maar ging in mei van dit jaar failliet. De vaten zijn de ongewenste erfenis die is achtergebleven.
"Een voorlopige oplossing zou rond de 150.000 euro kosten en is volgens de gemeente binnen een maand te realiseren", zegt Kamps over de tijdelijke opslag in tanks. "Dat is goed op te brengen voor betrokkenen, laat staan als deze kosten door vieren worden gedeeld."
Daarmee doelt de fractievoorzitter op de vier partijen - Provincie Gelderland, gemeente Doetinchem, Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en het Waterschap Rijn en IJssel - die in overleg zijn over de situatie bij het failliete bedrijf.

Twijfels over toezicht ODA

Eerder liet Doetinchem al weten dat sanering van het terrein tot een miljoen euro kan kosten, waarbij de inhoud van de vaten worden verbrand.  
Kamps plaatst twijfels bij de toezichthoudende rol van de ODA en vraagt zich af waarom de omgevingsdienst niet eerder heeft ingegrepen bij het bedrijf. "De milieuovertredingen spelen zeker sinds 11 november 2011", aldus Kamps.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!