Nieuws

Meer geld voor ontmanteling kerncentrale; Laka doet handhavingsverzoek

DODEWAARD - De Stichting Laka, een documentatiecentrum rondom kernenergie en voortgekomen uit de anti-kernenergie-lobby uit de jaren '80 van de vorige eeuw, heeft een handhavingsverzoek gedaan aan de ANVS, de Autoriteit Nucliaire Veiligheid en Stralingsbescherming, om de huidige eigenaren van de kerncentrale in Dodewaard te verplichten meer geld te reserveren voor de ontmanteling van de kerncentrale in Dodewaard.
De definitieve ontmanteling moet in 2045 plaats vinden en daarvoor is een bedrag nodig van ongeveer 200 miljoen euro. Dat bedrag is er nu bij lange na niet. Onderhandelingen hierover tussen het Rijk en de GKN ( Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland waaronder onder andere Vattenfall  aandeelhouder is ) zijn in 2018 stuk gelopen.
In het fonds zit nu een bedrag van rond de 60 miljoen. Door de rente zou dit bedrag moeten stijgen naar het benodigde bedrag zo was de gedachte, maar dat blijkt niet voldoende te zijn. GKN wil nog verder onderhandelen en wil dat de Staat vervolgens de aandelen overneemt. Door het handhavingsverzoek wil Laka GKN verplichten aan haar taak te voldoen.