Adder op de Veluwe in gevaar: slang dreigt te verdwijnen

HET HARDE - Het gaat niet goed met de slang op de Veluwe. Dat blijkt uit geregistreerde waarnemingen. Met name de adder, die van oudsher op de Veluwe voorkomt, dreigt daar te verdwijnen. Slangenexperts luiden de noodklok.

Regelmatig trekt werkgroep Anura uit 't Harde de natuur in om slangen te tellen. Ook waarnemingen van anderen houdt de werkgroep nauwkeurig bij en daaruit blijkt dat het slecht gaat met de slang. De aantallen die voor 2010 werden geteld, worden volgens onderzoeker Marc Abuys niet meer gehaald.

Bekijk hier een video over de slang. Tekst gaat hieronder verder: 

"Ja, de slangen die voorkomen op de Noord-Veluwe, zoals de adder, de gladde slang en de ringslang, daar gaat het inderdaad slecht mee. Dat komt door verdroging, klimaatverandering, de vele recreanten en het beheer dat niet optimaal is voor deze kwetsbare dieren.'

Ook de grote hoeveelheid wilde zwijnen zorgt volgens Abuys voor een probleem. De varkens eten namelijk slangen op als ze liggen te slapen of te zonnen.

Enge beesten? 

Veel mensen hebben een fobie voor slangen of vinden het op z'n zachts gezegd maar enge beesten. Maar de slang is juist erg belangrijk voor de Veluwe, zegt onderzoeker Abuys

"Ja, de slangen houden muizen weg van de landerijen. Je krijgt geen overvloed aan knaagdieren, muizen en insecteneters. Daarnaast geven ze aan dat het gebied hier gezond is."

Slangenbijbel

Abuys wil komend najaar met een nieuwe 'slangenbijbel' komen met alle informatie over adders en gladde slangen op de Veluwe. Daar moeten ook waarnemingen in worden vastgelegd.

"Het uiteindelijke doel is om bepaalde soorten terug te laten keren in gebieden op plekken waar ze verdwenen zijn de afgelopen decennia. Dat is natuurlijk een moeilijk klusje, maar het zou mooi zijn als we daar naar toe kunnen werken. Ik denk dat we een heel eind kunnen komen."