Nieuws

Ziekenhuis Harderwijk staat eigen mondkapje toe na ophef

In het ziekenhuis van Harderwijk mag je toch je eigen mondkapje ophouden.
In het ziekenhuis van Harderwijk mag je toch je eigen mondkapje ophouden. © ANP
HARDERWIJK - St Jansdal heeft het mondkapjesbeleid voor zijn ziekenhuizen in Harderwijk en Lelystad aangepast. Patiënten zonder coronaklachten mogen toch hun eigen mondkapje dragen. Dat laat het ziekenhuis dinsdag weten.
Afgelopen vrijdag ontstond er ophef omdat bezoekers en patiënten die hun eigen mondkapje droegen bij de ingang werden geweigerd. Zo vertelde een diabetespatiënt aan Omroep Flevoland dat hij zijn eigen masker moest afzetten, maar geen masker van het ziekenhuis in Lelystad kreeg.
Een woordvoerder zei vrijdag dat de mondneusmaskers, die het ziekenhuis uitdeelt, voor medewerkers een herkenningspunt zijn. Zo is makkelijk te zien wie er coronaklachten heeft. "Als we andere mondkapjes toestaan, verdwijnt die scheidslijn", zei de woordvoerder. "Daarnaast vergroten mondkapjes het gevoel van onveiligheid in het ziekenhuis. Dus daar moeten we helaas heel strikt in zijn." 

Niet meer geweigerd

Het ziekenhuis komt daar nu op terug na opmerkingen van patiënten. Mensen met coronaklachten zijn nog wel verplicht een mondkapje van het ziekenhuis te dragen, omdat ze potentieel besmettelijk zijn. Wie alleen ter bescherming van zichzelf een eigen mondkapje draagt, wordt niet meer geweigerd bij de ingang.
St Jansdal zegt dat het beleid de afgelopen periode voor verwarring heeft gezorgd en dat het niet altijd goed is gegaan. “Steeds meer mensen kiezen er voor om een mondkapje te dragen. St Jansdal wil daar rekening mee houden”, klinkt het.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!