Kreeft op je bord? Die schep je zo uit een Arnhemse vijver

ARNHEM - Gekookte kreeft of kreeftensoep. Deze gerechten vis je zo uit de vijver in Park Presikhaaf aan de IJssellaan in Arnhem. Dat ontdekten de Arnhemmer Bram Derix en zijn kinderen afgelopen week toen zij met een schepnet de ene naar de andere Amerikaanse rivierkreeft uit de vijver visten.

“De kinderen waren met een schepnet aan het vissen in de vijver en tot onze grote verbazing kwamen ze met een kreeft aanzetten”, zegt Derix. Hij besloot later met een emmer terug te komen. “Toen hebben we een stuk of tien kreeften uit de vijver gehaald.”

Volgens de Arnhemmer kan je de kreeften goed zien zitten als de zon op het water staat. “Ik denk dat er honderden in de vijver zitten.”

De tekst gaat verder onder de video

De rode Amerikaanse rivierkreeft komt steeds vaker voor in Gelderland. De invasie van de exoot is eigenlijk ongewenst, omdat hij andere flora en fauna kapot maakt. Sommigen deskundigen zeggen daarom dat het slim is om de exoot op te vissen. Restaurants serveren kreeft vaak als een delicatesse.

Gerechten

Het gezin heeft van de vangst verschillende gerechten bereid. “We hebben er soep van gemaakt, maar de kreeften ook gewoon gekookt. Zelf ben ik niet zo’n kreeftenliefhebber, maar mijn vrouw en vrienden hebben ze allemaal opgegeten”, besluit Derix.

Alleen met hengel

Toch is vissen op rivierkreeft niet zomaar toegestaan. Dat mag alleen met een hengel, zegt Sportvisserij Nederland. En de beestjes mee naar huis nemen voor in de pan, dat mag alleen met het juiste visrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: