Nijmeegse artsen ontdekken defect gen bij jonge coronapatiënten

NIJMEGEN - Artsen en genetici van het Radboudumc in Nijmegen hebben ontdekt dat een genetisch defect een rol speelt in het ziekteproces van Covid-19 bij sommige jonge mensen. De ontdekking leidt volgens de artsen mogelijk tot een betere behandeling van jonge, ernstig zieke coronapatiënten.

Aanleiding voor het onderzoek naar de rol van het gen was een opmerking van een arts van het Maastricht UMC+. Hij sprak over twee jonge broers die ernstig ziek werden na besmetting met het coronavirus. Beiden kwamen terecht op de intensive care en moesten aan de beademing. Een van hen overleed, de ander herstelde.

Dat werd als opmerkelijk gezien, omdat met name ouderen overleden aan het virus. Genetici begonnen daarom een onderzoek. Al snel kwam het gen TLR7 in beeld, dat een belangrijke rol speelt in het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het aangeboren afweersysteem.

'Immuunsysteem krijgt geen bericht'

Bij de broers ontbraken enkele letters in de genetische code van TLR7. Daardoor werd het coronavirus niet geïdentificeerd. "Het lijkt erop alsof het virus dus gewoon zijn gang kan gaan, omdat het immuunsysteem geen bericht krijgt dat het virus is binnengedrongen", zegt geneticus Alexander Hoischen.

Tijdens hun onderzoek kregen de artsen opnieuw te maken met twee broers die jonger waren dan 35 jaar en besmet raakten. Hoischen: "We voerden hetzelfde onderzoek ook bij deze twee broers uit. Ook deze broers maakten onvoldoende werkzaam TLR7 aan." 

Belangrijke consequenties

"Deze ontdekking geeft ons niet alleen meer inzicht in de fundamentele werking van het immuunsysteem, maar kan mogelijk ook belangrijke consequenties hebben voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten", zegt Frank van de Veerdonk, immunoloog en infectioloog. "Het stofje interferon kan gegeven worden als therapie. Momenteel wordt uitgezocht of het geven van interferon bij Covid-19 inderdaad kan helpen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: