Nieuws

Verzetsheld 'Piloten Joep' krijgt eigen plantsoen in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Lichtenvoorde heeft sinds vandaag een Joep ter Haar plantsoen, vernoemd naar verzetsheld Joep ter Haar. Vanmiddag onthulde wethouder Karel Bonsen van Oost Gelre het naambordje, in het bijzijn van naaste familie van Ter Haar.
Joep ter Haar kwam in de Tweede Wereldoorlog in het verzet terecht, waar hij betrokken raakte bij de 'Pilotenlijn'. Onder zijn begeleiding werden neergeschoten piloten en onderduikers, meestal per trein, vanuit de Achterhoek in veiligheid naar Limburg gebracht. Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel of andere onderduikadressen.

Hoge onderscheidingen voor Ter Haar

Zo'n zeventig neergeschoten piloten en ongeveer 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid. Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden. De meeste verzetsstrijders uit deze groep zijn toen gefusilleerd. Joep is een van de weinigen die aan de dood wist te ontsnappen.
Door zijn acties werd Joep ter Haar bekend onder de bijnaam ‘Piloten Joep’. Ter Haar kreeg diverse onderscheidingen. Zo ontving hij de hoogste Engelse onderscheiding, de British Empire Medal, het Franse Croix de Guerre en de Amerikaanse Medal of Freedom. Joep ter Haar overleed in 1976 op 58-jarige leeftijd. 

Plantsoen niet voor niets op deze plek

Het Joep ter Haar plantsoen ligt aan de Van Heijdenstraat, Gert Reindersstraat en Hendrik Leemreizestraat. Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren in de Tweede Wereldoorlog strijdmakkers van Joep ter Haar. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!