Nieuws

Boeren kappen gesprekken met ministerie over veevoermaatregel af

Boeren verenigden zich de laatste maanden meermaals voor protesten, zoals hier op het Malieveld in Den Haag.
Boeren verenigden zich de laatste maanden meermaals voor protesten, zoals hier op het Malieveld in Den Haag. © ANP
NIJKERK - De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) staken de gesprekken met het ministerie van Landbouw over de veevoermaatregel. Verder praten is zinloos, zeggen die partijen.
LTO en het NAJK balen dat het alternatieve plan voor de agrarische sector als 'onuitvoerbaar' wordt bestempeld. Bovendien is er geen doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Onvoldoende ruimte

"Alle demonstraties, juridische procedures en lobbyinzet ten spijt wordt er door het ministerie onvoldoende ruimte gegeven aan het gepresenteerde alternatief dat een betere situatie voor boeren moet opleveren", zegt LTO. De sector wil de veevoermaatregel van tafel, maar wacht op toenadering van het ministerie om het vertrouwen te herstellen. 
De veevoermaatregel is een voorschrift voor melkveebedrijven om de uitstoot van stikstof terug te dringen, door de hoeveelheid eiwit in diervoer omlaag te brengen. De maatregel is tijdelijk en loopt van september tot en met december dit jaar. De boeren zijn het niet eens met de regel. 
Volgens de overheid leidt de veevoermaatregel tot een vermindering van stikstofuitstoot die ongeveer gelijk staat aan de verlaging van de maximumsnelheid, van 120 km/u naar 100 km/u. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!