Nieuws

Flink minder ongelukken op Gelderse wateren

Een bootje op het water.
Een bootje op het water. © ANP (ter illustratie
BERG EN DAL - Het aantal ongelukken op de binnenwateren in Gelderland is vorig jaar flink teruggelopen. Waren het er in 2018 nog 186, vorig jaar ging het om 'slechts' 102 scheepsongelukken. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus van Rijkswaterstaat heeft ontvangen.
In de gemeente Berg en Dal, die grenst aan de Waal, vonden vorig jaar 15 scheepsongelukken plaats, het hoogste aantal van onze provincie. Zevenaar volgde met 9 ongelukken. Dat waren er in 2018 nog respectievelijk 22 en 13.
Door de daling zakte Gelderland van de derde naar vijfde plek op de lijst met provincies waar de meeste ongelukken plaatsvinden. Noord-Holland en Flevoland zijn onze provincie voorbijgegaan. De meeste ongelukken gebeuren in Zuid-Holland en Friesland.
Bekijk het aantal ongelukken per provincie. De tekst gaat verder onder de tabel.
Bij bijna de helft van alle scheepsongevallen waren plezierboten betrokken, zoals speedboten, jachtschepen, jetski's of sloepen. Het aandeel scheepsongevallen met pleziervaart loopt al jaren op, van amper een derde in 2008 naar 47 procent in 2019.

Drukker op het water

Dat komt volgens Rijkswaterstaat onder meer doordat de zomers van de afgelopen twee jaar 'relatief warm waren en lang aanhielden', waardoor er sprake was van een laag vaarseizoen. 
Uit cijfers van HISWA blijkt bovendien dat het aantal plezierbootjes het afgelopen decennium fors is toegenomen en daarmee ook de drukte op het water.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!