Nieuws

Meer natuurbezoek én coronaregels: training voor boswachters en boa's

Een training inclusief rollenspel.
Een training inclusief rollenspel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het toerisme leidt op sommige plekken tot meer en vooral andere bezoekers. Dat is een uitdaging voor boswachters en boa's, want handhaving én de toestroom van bezoekers, dat is niet voor iedereen weggelegd. En dus krijgen boswachters, parkwachters en groenbeheerders extra training.
Bedenker van de is Karin Jellema, cursusleider van Cursus Centrum Groen. "Er zijn zo ontzettend veel coronamaatregelen en ze zijn niet altijd even duidelijk. Dat is heel lastig, maar wat je wel kunt doe, is met collega's heel eenduidig handelen. Dat je niet bij de ene handhaver zus te horen krijgt en bij de ander zo. Dat schiet niet op en heeft bovendien een averechts effect."
Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 
Meer natuurbezoek én coronaregels: training voor boswachters en boa's
Nu de vakantieperiode overal is begonnen en de drukte in de natuur toeneem, melden zich steeds meer cursisten. "Het is nog maar een pilot, omdat we voelden dat hier vraag naar was. Maar nog voordat we echt goed en wel zijn begonnen, is er al zoveel aandacht. Dat had ik niet verwacht."

Cursisten oefenen met acteur

In de praktijk doen zich volgens Jellema lastige situaties voor. Aan de ene kant zijn boswachters blij met de extra interesse voor natuur, maar aan de andere kant worstelen ze met het handhaven van de coronaregels, ziet Jellema. "Daarom maken we ook gebruik van een acteur die een lastige bezoeker speelt. We doen echt rollenspellen, omdat je pas echt leert door het te ervaren."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!