Nieuws

Ook pinguïns vieren Roze Woensdag in Nijmegen

Het pinguïnkoppel in de etalage van de Museumwinkel.
Het pinguïnkoppel in de etalage van de Museumwinkel. © De Museumwinkel
NIJMEGEN - Een 'homoseksueel' pinguïnkoppel staat vol trots in de etalage van de Nijmeegse Museumwinkel. Het opgezette dierenpaar is speciaal uitgestald voor Roze Woensdag, een LHBT-evenement tijdens de Vierdaagseweek.
Er bestaan zo’n 1500 diersoorten die homoseksuele liefde vertonen. “Waaronder zwanen, fruitvliegjes, leeuwen en pinguïns”, weet Nicolette Naphausen, algemeen directeur van de Museumwinkel in Nijmegen. Elke woensdag van de Vierdaagseweek staat bekend als Roze Woensdag, een speciaal LHBT-evenement. "Daarom hebben we voor vandaag twee mannetjespinguïns in onze etalage gezet, versierd met een regenboogvlag, opgezette vlinders en roze veren.”
Harm Edens ging op bezoek bij de pinguïns. Bekijk hier de video.
'Homoseksueel' pinguïnkoppel viert ook Roze Woensdag
De dieren in de Museumwinkel zijn allemaal op een natuurlijke manier gestorven, legt Naphausen uit. Na hun dood krijgen ze een nieuw leven van de taxidermisten van de Nijmeegse zaak, waar de kunstenaars al meerdere prijzen voor hebben ontvangen. Het pinguïnkoppel kochten zij van een dierentuin.

Nijmegen kleurt roze

Hoewel de Vierdaagse dit jaar vanwege corona is afgelast, wil de Stichting Roze Woensdag toch haar kleuren laten zien tijdens de wandelweek. Daarom riep de organisatie Nijmeegse ondernemers op om hun zaakjes te versieren. “Daar doen wij graag aan mee. We vinden het namelijk ontzettend belangrijk om onze LHBT-gemeenschap een warm hart toe te dragen, omdat homoseksualiteit helaas nog steeds niet overal wordt geaccepteerd”, voegt Naphausen toe.
Inmiddels is het pinguïnkoppel verkocht aan een bewonderaar van het gevleugelde duo. “Gelukkig mochten ze nog even blijven staan van de koper, zodat we deze fijne boodschap uit kunnen dragen.” De tentoonstelling staat nog tot het einde van de week in de etalage van de Museumwinkel, waarna de pinguïns snel hun nieuwe thuis opzoeken.