Nieuws

Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen hulp van gemeente

Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen hulp van gemeente.
Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen hulp van gemeente. © Flickr
ARNHEM - Arnhem gaat een aanspreekpunt organiseren voor slachtoffers van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dat moet proactief ondersteuning bieden bij onder meer complexe schulden en achterstanden als gevolg van de 'negatieve spiraal' waarin ze de afgelopen jaren terecht zijn gekomen.
Dat komt doordat de Belastingdienst onterecht toeslagengeld terugvorderde, zien de indieners van het voorstel SP, PvdA en DENK Verenigd Arnhem. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de zaak mede aan het licht bracht, noemde de affaire onlangs het 'grootste discriminatieschandaal in Nederland'. Honderden ouders, voornamelijk met een migratieachtergrond, zouden ten onrechte zijn beschuldigd van fraude.

'Uitvoering bij gemeenten'

De weerslag en uitvoering van deze trajecten komt uiteindelijk bij gemeenten terecht, volgens het aangenomen voorstel. Arnhem wil een 'positieve rol' spelen in het herstel van het vertrouwen in de overheid. De gemeente gaat kijken welke van haar inwoners betrokken is en zal deze helpen met onder meer regelingen voor vorderingen en schulden en eventueel optreden als contactpersoon.
De indieners constateren dat getroffenen zonder hulp hun leven als 'volwaardig burger' niet op kunnen pakken. Van het 'kastje naar de muur' gestuurd worden zou verlammend werken, waardoor er behoefte is aan één loket.

'Zullen er voor ouders zijn'

Wethouder Martien Louwers weet dat er ook in Arnhem gedupeerde gezinnen zijn. "Daarom zullen wij er ook zijn voor deze ouders." Maar wie het precies betreft, mag de gemeente volgens haar niet weten vanwege de privacywetgeving. Ze wil dan ook samen met de Belastingdienst een plan maken om alle Arnhemse gedupeerden te benaderen. Vervolgens wil ze een team formeren dat met vaste contactpersonen deze ouders gaat helpen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.