Boeren mogen niet met trekker naar Bilthoven: 'Ronduit belachelijk'

MARIENVELDE - Honderden boeren in Gelderland mogen woensdag vanuit de verschillende regio's niet met de trekker naar Bilthoven voor een nieuwe actiedag. De Veiligheidsregio Utrecht verbiedt een demonstratie met trekkers in haar provincie. "Belachelijk", zegt boerenvoorman uit de Achterhoek Thijs Wieggers.

Bij de aangekondigde betoging zijn maximaal 2000 demonstranten toegestaan. Ze moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden, zeggen de burgemeesters van Utrecht en De Bilt namens de Veiligheidsregio.

Het organiserende Farmers Defence Force (FDF) heeft volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt en Peter den Oudsten van Utrecht niet kunnen aangeven 'hoeveel tractoren op de demonstratie af zullen komen en geeft aan het aantal moeilijk te kunnen beïnvloeden'.

Beide eerste burgers vinden de komst van een groot aantal landbouwvoertuigen te risicovol voor het verkeer en het werk van de hulpdiensten. Eerder waarschuwde de politie Oost-Nederland boeren al. "Trekkers mogen niet op de snelweg komen, punt", sprak een woordvoerder.

Zie ook: Transportsector helemaal klaar met boze boeren op de weg

Domper voor boeren

De maatregel is een streep door de plannen van Achterhoekse boeren. Die willen woensdagmorgen vanuit Heelweg met driehonderd trekkers afreizen naar Bilthoven. Thijs Wieggers uit Mariënvelde hield eerder vandaag rekening met duizend Gelderse boeren die naar het midden van het land willen.

Wieggers ontploft als hij hoort dat boeren met trekkers niet welkom zijn. "Dit is achterlijk. Ronduit belachelijk. We mogen maar met 2000 man daarheen?! De demonstratie vanwege Black Lives Matter mag wel en die van ons niet", briest de FDF-regiovertegenwoordiger uit Mariënvelde. "Dit is discriminatie van de boer."

Farmers Defence Force heeft de achterban nu opgeroepen woensdag met de auto naar het boerenprotest te komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oost Gelre Achterhoek Nieuws
Deel dit artikel: