Transportsector helemaal klaar met boze boeren op de weg

ZOETERMEER - Transport en Logistiek Nederland (TLN) is helemaal klaar met protestacties van boeren. "Door met trekkers wegen of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die al zwaar zijn getroffen door de economische crisis en die bovendien voor ons allemaal in touw zijn. Dat is onaanvaardbaar", zegt voorzitter Elisabeth Post.

Volgens de TLN-voorzitter kunnen protestacties van landbouwers waarvan andere ondernemers regelrecht slachtoffer zijn, niet door de beugel. "Zeker niet in deze tijd. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden."

Woensdag trekken vanuit tal van plekken in het land, onder meer vanuit de Achterhoek, boeren van Farmers Defence Force (FDF) en Agractie naar het RIVM in Bilthoven. Ze vinden dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 'stikstofsjoemelcijfers' verspreidt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) maakt beleid op basis van de RIVM-adviezen. Die pakken nadelig uit voor de agrarische sector.

Zie ook: Stikstofactivist Vollenbroek kiest kant van de boeren

Boeren zijn het niet eens met plannen van LNV-minister Carola Schouten het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Boeren willen dat dat van tafel gaat, want het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

FDF heeft weggebruikers opgeroepen woensdag thuis te blijven. Post daarover: "Onze chauffeurs en transporteurs verdienen hun geld beroepsmatig op de weg, zij hebben niet de luxe om thuis te werken."

Mochten boeren morgen besluiten om, ondanks een verbod, toch met hun trekkers de snelweg op te rijden, dan zal de politie gaan handhaven. Dat heeft woordvoerder Ellen Prummel van de politie tegen RTV Oost gezegd. "Trekkers mogen niet op de snelweg komen, punt."

Zie ook: 'Blijf thuis', boeren voeren komende woensdag actie

TLN heeft begrip voor de problemen waarmee de agrarische sector kampt en dat die daartegen in het geweer komt. "Maar", gaat Post verder, "als in deze tijd van economische malaise acties ten koste gaan van mede-ondernemers, kom ik echt in het geweer. Als daardoor ook de bevoorrading van Nederland in gevaar komt, vind ik dat de veiligheidsregio’s in zouden moeten grijpen."

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio's die zijn vertegenwoordigd in het Veiligheidsberaad, noemde eerder een landelijk verbod op boerenprotesten met trekkers 'juridisch niet haalbaar en te vergaand'. "Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren."

Zie ook: Geen landelijk verbod op boerenprotest met tractoren

Actievoerende boeren mogen woensdag hun trekkers niet parkeren voor de deur van het RIVM. Ze gaan naar een terrein in Biltse Rading.

Boerenvoorman Thijs Wieggers uit Mariënvelde legt de harde woorden van voorzitter Post van Transport en Logistiek Nederland naast zich neer. "Als er geen boeren zijn, dan is een groot deel van de transportsector er ook niet", reageert Wieggers. "Dan is er geen vervoer van vlees, vee, zuivel, groente. Alles eigenlijk."

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Nieuws
Deel dit artikel: