Nieuws

Arnhem laat weten in welk groen er mag worden gebouwd

De gekapte bomen aan de Leidenweg in Elderveld.
De gekapte bomen aan de Leidenweg in Elderveld. © Gerrie Elfrink
ARNHEM - Arnhem gaat inventariseren op welke locaties bouw toegestaan is, die momenteel in de praktijk een groene invulling hebben. Dat moet ervoor zorgen dat inwoners niet meer worden verrast op het moment dat dit groen daadwerkelijk verdwijnt door bouwactiviteiten.
Er zijn locaties die al jaren bestemd zijn om te gaan bouwen maar waar in de loop der tijd microbossen en groenzones zijn ontstaan, constateren GroenLinks, Partij voor de Dieren en Arnhem Centraal die het voorstel indienden.
Dat leidt geregeld tot weerstand in de buurt als de bouwplannen worden uitgevoerd. Dat was recent nog het geval op twee plekken in de wijk Elderveld waar groen verdween ten behoeve van levensloopbestendige woningen en een opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld.

'Juridisch klopt het'

Juridisch kloppen die plannen allemaal, ziet GroenLinks-raadslid Cyriel Prinsen. "Want de locaties hadden een bouwbestemming en geen groenbestemming. Maar toch zijn mensen gewend geraakt aan het groen. We willen die verrassing eraf halen."
Het idee is volgens Prinsen dat inwoners straks weten op welke groene locaties er gebouwd mag worden, zonder zelf de archieven in te hoeven.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.