Nieuws

'Ze blijven van mijn moeder af', protest tegen verhuizing hoogbejaarden

Protest bij het wooncentrum.
Protest bij het wooncentrum. © Omroep Gelderland
VOORST GEM VOORST - Dorpsbewoners protesteerden maandagavond voor wooncentrum De Benring in Voorst. Zes hoogbejaarden moeten tegen de zin van hun familie naar een wooncentrum in Twello.  Zorgorganisatie Sensire vindt de intensieve 24 uurs-zorg te duur, zeggen de families.
Vanmiddag om 14.00 uur willen dorpsbewoners via een kort geding voorkomen dat een aantal van hun hoogbejaarde ouders en grootouders deze week gedwongen moeten verhuizen. 
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
'Ze blijven van mijn moeder af', protest tegen verhuizing hoogbejaarden
"Het zijn heel veel slapeloze nachten", vertelt Anja de Boer. Haar 93-jarige moeder is een van de zes bewoners die gedwongen moet verhuizen. "Vanaf 13 juni zijn wij al bezig. Het is gewoon ellende."

'Dit doet pijn in mijn hart'

Onder begeleiding van zo'n 60 boeren met trekkers protesteerden een paar honderd dorpsbewoners gisteravond voor het wooncentrum.
"Mijn moeder weet het op dit moment niet, ze is dement. We hebben het er nooit over gehad of over gesproken. Het doet pijn in mijn hart. In Twello weet ze helemaal niets."
"Wij doen er alles aan om het hier te houden. Er staan nog zo veel mensen op de wachtlijst", zegt Marian Bruggink. Ook de moeder van Bruggink moet gedwongen verhuizen. "Dat het moet is echt waanzin."

Stoppen met 24-uurs zorg

"Zulke intensieve zorg voor zo'n kleine groep, daarvoor moet je op een gegeven moment toch helaas de conclusie trekken dat we dat niet duurzaam kunnen doen", vertelde Arend Pleysier van Sensire in juni. 
"Enerzijds heeft het ermee te maken dat de 24-uurs zorg heel erg intensief is, en dus ook kostbaar en moeilijk om in te regelen." Daarnaast neemt volgens Pleysier de groep mensen die deze zware zorg nodig heeft in Voorst de komende jaren af. "Dat maakt dat we na een hele uitgebreide zoektocht tot de conclusie kwamen: dit krijgen we niet meer voor elkaar."

Voor de deur liggen

Als de Voorstenaren geen gelijk krijgen van de rechter gaan De Boer en Bruggink voor de deur liggen. "Ze blijven van mijn moeder af. Klaar", zegt De Boer. "Ik heb er eigenlijk een heel zwaar hoofd in, maar iedereen zegt dat ik positief moet denken."

Zie ook

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!