Nieuws

Gemeenten Foodvalley trekken samen op: 'Meer maatwerk nodig voor boeren'

Harde acties belemmeren overleg, vinden de gemeenten.
Harde acties belemmeren overleg, vinden de gemeenten. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De gemeentebesturen van vijf Gelderse gemeenten in Foodvalley willen dat landbouwminister Carola Schouten met de boeren gaat overleggen over haar omstreden voermaatregel. Volgens hen is meer maatwerk nodig om de stikstofuitstoot van vee te beperken.
Nieuwe oplossingen kunnen rekenen op een breder draagvlak en voorkomen dat boerenacties steeds verder verharden, schrijven de bestuurders van Barneveld, Nijkerk, Wageningen, Ede, Scherpenzeel in een brief aan de minister. Ook de Utrechtse gemeenten Renswoude en Rhenen en Veenendaal hebben hun handtekening gezet.

Deze week weer boerenprotest

Minister Schouten wil het eiwit in veevoer vanaf 1 september in elk geval tijdelijk drastisch verminderen om zo de uitstoot te beperken. Volgens de boeren gaat dat ten koste van de gezondheid van vee. Boerenorganisaties protesteren deze week weer tegen het beleid. In elk geval woensdag gaan ze met hun tractoren de weg op.

'Acties belemmeren overleg'

De Gelderse en Utrechtse Vallei is ook bekend als Foodvalley door de aanwezigheid van veel boeren en een grote voedselsector. "Wij werken allemaal samen aan het radicaal terugdringen van de emissie", aldus de brief.
Daarin klinken ook zorgen over agrarische acties. "De boeren hebben grote zorgen. Als een deel van de boeren overgaat tot harde acties, belemmert dat het overleg met alle boeren. Daarom vinden wij het noodzakelijk dat boeren met u in gesprek blijven en zich niet van overleg afwenden."
De gemeentebesturen bieden aan te bemiddelen in het conflict tussen de boeren en de minister.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!