Nieuws

'Gevaar van grote natuurbranden wordt onderschat'

Vuurhaarden bij zeer grote natuurbrand bij Deurne.
Vuurhaarden bij zeer grote natuurbrand bij Deurne. © ANP
WAGENINGEN - Nederland is niet goed voorbereid op grote natuurbranden. Dat schrijft natuurbrandexpert Cathelijne Stoof van Wageningen University & Research op de website Nature Today. Volgens haar moet Nederland niet alleen leven met water, maar ook leren omgaan met vuur.
Nederland werd eind april geconfronteerd met twee grote natuurbranden in Limburg en Brabant. Bij die meerdaagse branden bij de Deurnese Peel en Nationaal Park De Meinweg ging zo'n 1000 hectare natuur verloren.
De branden waren 'slechts een voorbode van een echt omvangrijke of onbeheersbare natuurbrand', stelt Stoof. Door klimaatverandering krijgen we volgens haar langere periodes met droogte, waarin waarschijnlijk ook meer branden voorkomen. Bovendien kunnen er meerdere branden tegelijkertijd ontstaan en kunnen ze langer duren en groter worden.

Internationale zorgen

Stoof maakt zich onder meer hard voor een betere registratie van natuurbranden om inzicht te krijgen waar en hoe vaak er branden zijn en wat de oorzaken zijn. Ook moet het risico op een natuurbrand volgens haar standaard meegenomen worden bij de inrichting van het landschap.
Verder moeten we volgens de expert kennis uit het buitenland halen, waar al meer ervaring is met grote natuurbranden. Internationale collega's kijken volgens Stoof bezorgd naar landen in Noordwest-Europa, waaronder Nederland, omdat het bewustzijn voor natuurbranden en de voorbereiding erop in de kinderschoenen staan. 
"Ik deel die zorgen. Ik hoop dat we heel erg van deze branden leren", zegt ze tegen NOS op 3. "En ik hoop dat we dat doen, voordat het echt misgaat."
Bekijk de reportage van NOS op 3:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!