Wilde zwijn steeds tammer: 'Stop met voeden'

APELDOORN - Wilde zwijnen op de Veluwe komen de laatste tijd vaak in de buurt van mensen. Volgens Veluwse wildbeheerders, gemeenten en natuurorganisaties heeft dat twee redenen: er zijn te veel wilde zwijnen en daarnaast blijkt het populair zwijnen te lokken en te voeren. Dat moet stoppen, vindt onder meer VeluweOp1.

VeluweOp1 start vrijdag een campagne tegen het voeren: 'Voeren betekent het doodvonnis voor de zwijnen.' Want hoe meer dieren er komen, hoe meer er dientengevolge doodgaan. Er werd ook een video over gemaakt. 

Bekijk de video hier. Tekst loopt daaronder door: 

Volgens Wildbeheereenheid Gelderland is er op de Veluwe plaats voor ongeveer 1100 dieren, maar er lopen er op dit moment zo'n drieduizend rond. Dat komt doordat de dieren de winter goed hebben overleefd, waardoor ze in het voorjaar veel biggen kregen.

Door de coronacrisis zijn in het voorjaar bovendien heel weinig dieren afgeschoten. Op de Veluwe zijn deze zomer veel toeristen, mogelijk ook door de coronacrisis. Die wisselen onderling plekken uit waar varkens makkelijk te lokken zijn met brood en fruit.

'Zomaar aanvallen' 

Zwijnen weten heel snel waar eten te halen valt. Op sociale media gaan tal van foto's en filmpjes rond van mensen die omringd zijn door een groep zwijnen.

"Dat is gevaarlijk, want een wild zwijn kan zomaar aanvallen en ernstige verwondingen veroorzaken. Ook vallen de zwijnen wandelaars lastig die helemaal niet van plan zijn om te voeren", zegt VeluweOp1.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Natuur Nieuws
Deel dit artikel: