Nieuws

Tippelzone in Nijmegen mag weer open

NIJMEGEN - De tippelzone aan de Nieuwe Markstraat in Nijmegen mag vandaag (vrijdag) weer open. Onder strenge voorwaarden, dat wel. De tippelzone was vanaf 13 maart gesloten vanwege de uitbraak van corona, gelijk aan de sluiting van seksinrichtingen in het hele land.
Door de GGD is een gezondheidsprotocol goedgekeurd, waarmee de straatsekswerkers en hun klanten het risico op een coronabesmetting tijdens het contact in de afwerkloods zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Ze zijn zelf verantwoordelijk volgens dit protocol te handelen. Voorafgaand aan de opening zorgt Iriszorg voor het informeren van de sekswerkers over het gezondheidsprotocol.

Opnieuw sluiten optie

Er is begeleiding in de huiskamer op de tippelzone. Voor de vrouwen in een kwetsbare positie is het belangrijk om te monitoren of ze voldoende in staat blijken het gezondheidsprotocol te hanteren. Blijkt dat niet het geval, houdt de gemeente de mogelijkheid achter de hand om de tippelzone vanwege het besmettingsgevaar opnieuw weer te sluiten.
Buiten de afwerkloods zullen politie en gemeentelijke BOA’s de anderhalvemeternorm op de tippelzone handhaven. Dat doen ze op basis van de richtlijnen van de regionale noodverordening. IrisZorg ziet toe op handhaving van de coronamaatregelen in de huiskamer van de tippelzone. Sekswerkers met klachten kunnen gedurende de coronatijd terecht bij de GGD.
De gemeente Nijmegen werkt aan een zorg- en herstelplan voor de vrouwen op de tippelzone, in samenwerking met Iriszorg en GGD. Het voornemen is om op termijn de tippelzone te sluiten. De aanpak richt zich op vrouwen die een pasje hebben om te mogen werken op de tippelzone, maar ook voor vrouwen die niet zo'n pasje hebben, maar wel bekend zijn bij de hulpverlening.
Zie ook: