Nieuws

Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

Arnhem moet begrijpelijk schrijven.
Arnhem moet begrijpelijk schrijven. © Flickr
ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
"Het is belangrijk dat mensen ons begrijpen", stelt D66-raadslid Susan van Ommen, die het voorstel met vijf andere partijen indiende. "Niet alleen naar buiten toe, maar ook hier in de raadszaal."
Er moet gecommuniceerd gaan worden op het zogeheten B1-taalniveau. Dat is geschikt voor mensen die het jeugdjournaal begrijpen, lopende verhalen kunnen lezen en een eigen mening of beschrijving kunnen geven. Tachtig procent van de inwoners zou daaraan voldoen. Daarnaast moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van afbeeldingen, video's of gesproken tekst.

'Gewoon even uitleggen'

Mag er dan geen enkel moeilijk woord meer worden gebruikt? "Natuurlijk wel, als je het maar gewoon even uitlegt", beantwoordt Van Ommen haar eigen vraag. "Als mensen ons als volksvertegenwoordigers niet begrijpen, dan blijft de kloof met de burgers bestaan."
Zij wijst op een onlangs door de gemeente uitgebracht persbericht met woorden die ze zelf moest googelen. Ze bleken echt te bestaan, constateerde de sociaal-liberaal. "Maar dat is natuurlijk helemaal niet handig."
"Naast begrijpelijke taal kunnen we ook beelden toevoegen, zoals foto's of infographics." Die laatste term komt Van Ommen, die altijd hamert op het niet onnodig toepassen van Engelse woorden, op wat hoongelach te staan. "Infografieken", verbetert zij zich snel.

'Erkenning van probleem'

"Fijn om de erkenning te zien dat communicatie nog steeds een probleem is", zegt raadslid Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). "En dat wij maatregelen moeten nemen om informatie op een normale en simpele manier door te sluizen."
Sympathiek voorstel, vindt ook wethouder Jan van Dellen. "Hoewel ik me zelf ook niet altijd beperk tot heel eenvoudig taalgebruik. Maar ja, in een twitterbericht een hele mooie boodschap in tien woorden, is altijd heel lastig", zegt Van Dellen schuldbewust, die de voorgaande dagen nog digitaal terecht werd gewezen door Van Ommen op zijn gekozen woorden. Ondanks goede bedoelingen, kan de communicatie altijd beter, meent de wethouder.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.