Overlast door eikenprocessierups lijkt dit jaar minder te zijn

WAGENINGEN - De overlast door de eikenprocessierups lijkt dit jaar minder dan vorig jaar. Op dertig procent van de eiken die de Wageningen University controleerde werden afgelopen juni rupsen gevonden. Vorig jaar was dat nog het geval bij meer dan de helft van de bomen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.De bestrijders van de eikenprocessierups merken het zelf. "We rukken minder uit op dit moment, omdat het gevoel is dat er minder nesten zijn", zegt boomtechnisch adviseur Rick Backx.

De overlast lijkt dus minder geworden ten opzichte van vorig jaar. Waardoor dat komt is nog gissen. Overheden hebben vorig jaar wel meer ingezet op het voorkomen van overlast. Backx: "Vorig jaar was er een enorme piek. Toen hebben overheden veel meer preventief bestreden."

Gevaar niet geweken

Het weer kan ook van invloed zijn. Bij kouder weer en regen is er minder overlast. En dan is er nog corona. "Mensen zijn minder buiten en grote evenementen zijn afgelast. Daar zijn denk ik het aantal meldingen ook lager."

Maar het blijft oppassen. De rupsen verpoppen momenteel of zijn al verpopt maar de brandharen blijven in de nesten zitten, dus het gevaar is niet geweken.

Zie ook: KAART | Last van de eikenprocessierups? Geef het aan ons door

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: