Nieuws

Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten.
Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
Onafhankelijk onderzoek toonde vorig jaar november aan dat er bij het bouwproject aan de B.P. van Verschuerstraat onder meer sprake was van gebreken op het gebied van vergunningverlening, uitvoering, toezicht en communicatie. Daarom nam de wethouder de gemeentelijke kaders en werkwijzen onder de loep.
Er wordt voorgesteld richtlijnen in te voeren voor bouw- en sloopveiligheid. Daardoor wordt vooraf beter nagedacht over mogelijke hindersituaties en het toezicht daarop. Projecten waarbij grote overlast wordt verwacht, krijgen een gemeentelijke contactpersoon die daar actief moet toezien. Ook de bouwer moet verplicht een coördinator aanstellen als aanspreekpunt voor klachten en communicatie en het betrekken van de omgeving. De bouwer wordt bovendien hoofdverantwoordelijk voor de communicatie met de buurt.

'Praktijk strenger'

Ondanks dat de overlastnormen niet worden aangescherpt, kan het betekenen dat het in de praktijk wel degelijk strenger wordt, meent raadslid Mattijs Loor (D66). "Omdat dit houvast geeft om de geldende regels beter toe te passen en te controleren." Bij de B.P. van Verschuerstraat waren er volgens Loor namelijk wel degelijk punten waarop bestaande regels niet of niet goed zijn toegepast.
VVD'er Menno Loos juicht het toe dat er bij projecten nu op voorhand beter moet worden nagedacht om overlast te beperken. Strengere normen voor Arnhem instellen lijkt hem ook 'niet verstandig'. "Goede communicatie is de basis."
Voor de specifieke situatie in de B.P. van Verschuerstraat is sinds de zomer van 2019 elke zes weken overleg geweest tussen de bewoners en betrokken partijen, legt Bouwkamp uit. Ernstige klachten zouden sindsdien niet meer zijn binnengekomen.

'Geen compensatie voor leed'

Maar voor de bewoners zelf blijft het wrang, vindt SP-raadslid Sarah Dobbe. "Mensen hebben jarenlang enorm last gehad: trillingen die werden vergeleken met een aardbeving, geen gesprek in je eigen huis kunnen voeren en scheuren in de muren."
Van compensatie voor dat leed is volgens haar nog steeds geen sprake.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.