Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.

Het klassieke, monumentale raadhuis in Elst is uitgebreid met een modern gemeentekantoor. Inwoners van Overbetuwe kunnen er sinds maandag weer ouderwets hun paspoort ophalen. “Het nieuwe pand mag er wezen”, vertelt wethouder Wijnte Hol met een grote glimlach op zijn gezicht. “We zijn hartstikke blij met het resultaat.”

Bekijk hier de video over het gemeentehuis. De tekst gaat daaronder verder.

Speciale looproute

Maar die blijdschap mag hij nog niet met al zijn collega’s delen. Om te voorkomen dat het nieuwe gemeentehuis één grote coronahaard wordt, werken de meeste ambtenaren tot 1 september thuis. In de tussentijd is het kantoor wel vast coronaproof gemaakt.

“We hebben een speciale looproute ontworpen, zodat bezoekers overal voldoende afstand kunnen houden”, legt de wethouder uit. “Daarnaast mogen inwoners voor het regelen van hun burgerzaken alleen op afspraak langskomen.”

Zie ook: Nieuw gemeentehuis Overbetuwe bijna klaar voor gebruik

'Dit is ontzettend jammer'

Vanwege de coronacrisis werkt ambtenaar Linda van der Woude sinds maart thuis. Daarvoor kon ze elke dag vanuit haar kantoorraam meegenieten van de verbouwing. “Je zag precies wat er gebeurde en wist dat het hartstikke mooi zou worden”, zegt ze. “Ik heb vol verlangen uitgekeken naar dit moment, dus dan is dit natuurlijk echt ontzettend jammer.”

Ze kan dan ook niet wachten om haar collega’s weer tegen te komen in de wandelgangen van het gloednieuwe gemeentepand. Voor nu moet ze het echter doen met een digitale tour. “De videobeelden die ik heb gezien, zijn veelbelovend. Ons oude kantoor was echt wel gedateerd. Dit pas veel beter bij de tijd.”

Zie ook: Doel gehaald: Overbetuwe is 7.000 spijkerbroeken rijker

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.