Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uit liep.

"Ik heb geen spreektijd meer, maar ik zou graag twee zinnen willen zeggen. Dus ik vraag mijn collega's of ze mij dertig seconden gunnen", zegt Usta voor de behandeling van zijn motie over het diversiteitsbeleid binnen de gemeente Arnhem. "Als één partij spreektijd krijgt, dan alle partijen", meent Sabine Andeweg (D66).

"Dit doen we vaker, dus ik snap niet waarom collega's nu hun hoofden schudden", reageert Usta. "Wat mij betreft iedereen dertig seconden." Voor iedereen dertig seconden is een prima voorstel, vindt Mark Coenders (GroenLinks). "Ik wil er een minuut van maken", zegt Gerrie Elrink (SP). "Wij twee minuten", toept Andeweg over.

'Hoeft niet meer'

"Ik trek mijn verzoek terug", zegt Usta, die duidelijk geen zin heeft in dit steekspel. "Het hoeft niet meer."

Toen het college later op de avond ook door zijn spreektijd heen was, werd er opnieuw gesproken over extra tijd. "Gelijke monniken, gelijke kappen", vond Usta zijn partijgenoot Talip Aydemir toen. "Dat zullen wij dus niet steunen." Maar het college is onze adviseur, ziet Elfrink. "Je kunt van die adviezen iets vinden, maar ik vind dat wij ze moeten toestaan om ons te adviseren."

Verschillende fracties willen vervolgens ook meer spreektijd. Als die verlenging wordt gegeven, verlaten wij de zaal, kondigt Usta aan. Waarop de tweekoppige fractie de daad bij het woord voegt.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: