Zo ziet de facelift voor het centrum van Wijchen eruit

WIJCHEN - Het centrum van Wijchen gaat voor jaren op de schop. Bekijk hier wat de plannenmakers voor ogen hebben.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Het is niet niks wat er te gebeuren staat, vindt ook wethouder Geert Gerrits: "Het is een forse ingreep."

Kasteel Wijchen is prachtig, het Wijchens meer is prachtig. Maar gek genoeg ligt er tussen die twee pareltjes een strook van een halve kilometer van vooral grijze bebouwing, zoals het leegstaande gemeentekantoor en zeeën van geparkeerde auto’s. Dat kan gezelliger.

Onaantrekkelijk

"Het is nu geen aantrekkelijke verblijfslocatie", constateert de wethouder. Ronald van Ommen wijst midden in het gebied waar de bouwplannen voor bedoelt zijn om zich heen. Hij is van Ter Steege Gebiedsontwikkeling. Het bedrijf dat volgens de gemeente het beste plan had en dat mag gaan uitvoeren.

"Nu loopt het eigenlijk helemaal weg in het niets", stelt Van Ommen. "Beetje een verloren plek. Grote vlakken met parkeren, bebouwing in de vorm van bijvoorbeeld het oude gemeentekantoor, dat ook niet echt bijdraagt aan een positieve sfeer."

Auto’s verdwijnen in de nieuwbouw zoveel mogelijk uit het zicht, er komen ruim 150 woningen bij, de omgeving wordt gezelliger aangekleed en het enorme, lege gemeentekantoor moet plaatsmaken voor een hotel en een nieuw plein. Voor bewoners en bezoekers van het centrum wordt de gefaseerde bouw natuurlijk wel een paar jaar doorbijten.

Overlast

"Bouwen geeft altijd overlast", stelt wethouder Gerrits nuchter vast. "We gaan er natuurlijk voor zorgen dat het in stapjes gebeurt in overleg met de omgeving, dat de bereikbaarheid goed geregeld wordt. Er zal met de ondernemers gesproken worden, maar bouwen geeft overlast." 

Maar dan loop je straks wel een prachtige route van het kasteel naar het Wijchens meer om daar nieuwe trappen af te kunnen dalen naar de voormalige zij-arm van de Maas. "Zodat je straks met je voeten aan het water kunt staan", blikt Van Ommen vooruit aan de oever van het Wijchens meer.

Zie ook:

Deel dit artikel: