Raad Ede grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.

De meeste politieke partijen kunnen niet leven met een forse tariefsverhoging. Ze stemden daarom in met het voorstel van Gert Jan Koster van GemeenteBelangen om de tarieven voor graf- en begraafrechten gelijk te houden aan 2019. Alleen ChristenUnie en GroenLinks Ede waren tegen.

Financieel gat

Volgens de tegenstemmers ontstaat er een te groot financieel gat als de tarieven voor begraven niet omhoog gaan. De gemeente Ede is jaarlijks namelijk meer geld kwijt aan het onderhouden van begraafplaatsen dan dat er binnenkomt met de zogenoemde grafleges.

Om dat gat zo klein mogelijk te houden, krijgt de gemeente Ede de opdracht minder geld uit te geven aan het onderhouden van begraafplaatsen. 

Niet meteen ruimen  

De gemeenteraad besloot verder - op initiatief van D66 Ede - dat een graf niet meteen geruimd moet worden als de betaling stopt. Er zal pas geruimd worden als de locatie nodig is voor een nieuw graf.

Ook dat kan veel geld schelen. Bovendien komt de politiek daarmee tegemoet aan de roep van de Historische Vereniging Oud-Bennekom om begraafplaatsen zoveel mogelijk intact te houden. 

Gespreid betalen

Daarnaast wordt het mogelijk om de zogenoemde grafleges gespreid te betalen. Dat voorstel van de lokale SGP werd raadsbreed aangenomen. Door deze optie aan te bieden, kunnen ook mensen met een minimum inkomen een graf van een overleden dierbare in stand houden, is het idee. 

De tariefsverhoging voor begraven is dus van de baan. Dat betekent overigens ook dat de tariefsverlaging voor het bijzetten van urnen niet doorgaat. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: