Nieuws

Werkstraffen en vrijspraak voor misstanden op kazerne Schaarsbergen

De Oranjekazerne in Schaarsbergen. Foto ANP
De Oranjekazerne in Schaarsbergen. Foto ANP
ARNHEM - Drie (oud-)militairen van de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn in hoger beroep veroordeeld tot werkstraffen voor bedreiging en aanranding van drie andere militairen. Een vierde verdachte is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van bedreiging.
De slachtoffers, allen leden van de mortiergroep in Schaarsbergen, deden eind 2017 en begin 2018 aangifte van misstanden die in 2013 zouden hebben plaatsgevonden. Zo zou een militair met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een van de slachtoffers hebben gezeten. Eén militair verklaarde dat hij werd geschopt en geslagen. Daarnaast zou er over hem heen zijn geplast.
De rechtbank sprak vijf verdachten eerder vrij wegens gebrek aan bewijs. Ook oordeelde de rechter dat een deel van de feiten verjaard is. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de vrijspraken van vier van de vijf verdachten. Het gerechtshof vindt dat er geen sprake is van verjaring.

'Militair onwaardig gedrag'

Twee verdachten zijn door het gerechtshof veroordeeld tot werkstraffen van 60 uur voor het bedreigen van andere militairen. Het ging daarbij om verbale bedreigingen. Het hof heeft bij de strafmaat betrokken dat met de bedreigingen sprake is van militair onwaardig gedrag,
"zeker nu de bedreigingen plaatsvonden door meerderen (korporaals) tegen hun ondergeschikten (soldaten)." Van het bedreigen met vuurwapens en een mes zijn zij wegens gebrek aan overtuigend bewijs vrijgesproken. Zij zijn ook vrijgesproken van het stelselmatig mishandelen van een soldaat.

Voorwaardelijke taakstraf voor aanranding

Een derde verdachte kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur voor 'militaire aanranding', doordat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het zogenaamde 'drie man tillen', waarbij een slachtoffer door twee anderen tussen zich in geklemd op de grond wordt vastgehouden, terwijl een vierde persoon zijn ontblote onderlichaam boven of tegen het gezicht van het slachtoffer houdt. Het hof spreekt ook hier van militair onwaardig gedrag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!