Ben is ICT'er, maar wil boer worden

LICHTENVOORDE - Vers en betaalbaar voedsel voor iedereen. Dat idee heeft Ben Freriks uit Lichtenvoorde. Vandaar dat hij de voedselcoöperatie Goed Volk heeft opgericht. Het loopt storm met de aanmeldingen. Want iedereen wil gezond eten: "Vers van het land is goed voor iedereen."

In Het Blok, een sociale uitspanning voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ontstond bij Freriks het idee van een voedselcoöperatie. "Ik ben ICT'er die bij festivals voor de internetverbindingen zorgt. Maar door corona zijn er geen festivals en heb ik wat tijd over."

De Achterhoeker vertelt dat hij een paar jaar geleden de Warmonderhof heeft gedaan. Dat is de biologische tuinbouwschool. "Eigenlijk wil ik boer worden, en daar werk ik steeds een stapje verder naar toe. Zo kwam ik op het idee om mensen meer te betrekken bij hun voedsel. Gewoon weer genieten van elkaar en het eten." 

Eerlijk geproduceerd voedsel

Freriks bedacht een voedselcoöperatie, waarbij consumenten zich verbinden aan voedselproducerende boeren in de buurt. "Dat geeft voor de consument vers voedsel", vindt hij, "eerlijk geproduceerd voedsel van dichtbij waarvoor de volle prijs is betaald en ook de kosten van menswaardige arbeid en vervuiling zijn meegerekend. Voor de boer is het een voordeel dat hij zijn klanten kent, minder vervoerskosten heeft en dus doelgerichter kan produceren."

Verslaggever Marc Loeven zocht Ben Freriks op:

Freriks denkt dat het produceren van voedsel in een voedselcoöperatie een oplossing kan zijn voor de boeren van nu die wanhopig met protestacties proberen het hoofd boven water te houden: "Vers voedsel, ecologisch geproduceerd: dan is stikstof geen issue meer."

De eerste aanmeldingen zijn dus al binnen. Na de zomer wil de inwoner van Lichtenvoorde beginnen met de voedselcoöperatie.

In 'Wij zijn Gelderland' zet Omroep Gelderland elke werkdag een andere Gelderlander in het spotlicht. Iedereen heeft een eigen verhaal en dat laten we graag zien.

Deel dit artikel: