Nieuws

Ziekenhuis maakt met een 3D-printer zelf medische hulpmiddelen

Het ziekenhuis maakt met een 3D-printer zelf medische hulpmiddelen.
Het ziekenhuis maakt met een 3D-printer zelf medische hulpmiddelen. © REGIO8
DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem experimenteert sinds kort met een 3D-printer om zelf medische hulpmiddelen te maken. Omdat leveranciers tijdens de coronacrisis moeilijk onderdelen konden leveren, heeft het ziekenhuis ervoor gekozen zelf de productie op te pakken.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Het ziekenhuis maakt met een 3D-printer zelf medische hulpmiddelen
"We zijn samen met gebruikers in het ziekenhuis op zoek naar hulpmiddelen om het dagelijks leven wat makkelijker te maken", zegt manager zorgtechnologie Patrick Adriaensen van het Slingeland. "We zijn nu bezig met een slangenhouder waar slangen naast een ziekenhuisbed aan kunnen worden bevestigd, waardoor ze netjes worden weggewerkt."

Extra apparatuur tijdens coronapiek

Daarnaast worden verloopstukjes, kabels en andere hulpstukken gemaakt voor beademingsapparaten. Tijdens de coronapiek moest apparatuur vanuit de operatiekamer op de Intensive Care (IC) worden ingezet, dit vergde echter aanpassingen. 
"Omdat het anesthesieapparaat werkt met een andere damptoediening hebben we een oplossing moeten zoeken voor medewerkersveiligheid", zegt Adriaensen. "Die damp moet afgezogen worden en daarvoor hebben we een verloopstukje laten printen, zodat de toestellen konden worden ingezet."
Inmiddels is de apparatuur weer terug gebracht naar de OK en worden de toestellen gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Bij een toename van het aantal coronapatiënten op de IC kan het ziekenhuis snel handelen en kunnen de apparaten opnieuw worden ingezet.  

'Meegaan met nieuwe ontwikkelingen'

Technieken zoals 3D-printen zijn nieuw, maar worden volgens het ziekenhuis steeds belangrijker in de zorg. "Techniek en zorg worden steeds meer aan elkaar gekoppeld", zegt Adriaensen. "Mensen in de techniek zijn er steeds minder. Om het vak aantrekkelijk te maken moet je ook meegaan met nieuwe ontwikkelingen."
"Daarom hebben we deze 3D-printer aangeschaft, om zorg en techniek samen te brengen." Mocht er een tweede coronagolf komen, dan wordt de 3D-printer vaker ingezet om medische hulpmiddelen te maken.