Bladblazers maken Jan des Bouvrie-designkamer van Nijmegen, vindt GroenLinks

NIJMEGEN - Het is misschien een rare tijd om erover te beginnen, maar woensdagavond praat de Nijmeegse gemeenteraad over bladblazers. GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen het gebruik hiervan zo veel mogelijk beperken. Van de vervuilende bladblazers willen ze liefst helemaal af.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Initiatiefnemer Joep Bos-Coenraad (GroenLinks Nijmegen): "Sommige mensen beschouwen onze openbare ruimte alsof het een Jan des Bouvrie-designkamer is. Alsof je allemaal lege plekken wil hebben met daartussen wat kunstmatig aangebrachte elementen."

Blad laten liggen

Bos-Coenraad noemt dat onzin. "Blad hoort bij de natuur en daar hoeven we niet overal tegen te vechten." Samen met Michelle van Doorn (Partij voor de Dieren) oppert hij om meer blad te laten liggen. Op die manier kunnen veel kleine dieren en insecten de winter overleven. En bomen halen er hun voedingsstoffen voor het nieuwe jaar uit.

Josianne Visschers van reinigingsdienst Dar ziet de Jan des Bouvrie-uitspraak allereerst als een compliment. "Goed om te horen dat we ons werk goed doen", lacht ze.

En ze vervolgt: "We ruimen inderdaad blad op, bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid en de waterafvoer. Op het moment dat we blad laten liggen moeten we ook goed kijken waar dit kan zonder dat het ten koste gaat van die veiligheid en waterafvoer."

Giftige gassen

Joep Bos-Coenraad begrijpt dat volkomen. Maar hij pleit ervoor zo min mogelijk benzine bladblazers te gebruiken als de Dar dan toch aan de slag moet. "Het is niet alleen heel vervelend. Ze maken veel lawaai. Maar ook heel slecht, er komen hele giftige gassen uit."

Elektrische bladblazers zijn volgens hem een veel beter idee of beter nog: ouderwets handmatig harken en vegen. Maar Josianne Visschers van de Dar relativeert dit. "Bij voorkeur gebruiken wij ook zelf de elektrische bladblazers. Maar voor sommige klussen zijn deze niet sterk genoeg en is de batterijcapaciteit beperkt." Wat betreft het handwerk zoals vegen, wijst ze erop dat dit veel arbeidsintensiever en dus duurder is.

Ontwikkelingen in de gaten houden

Op dit moment is zestig procent van de bladblazers bij de Dar al elektrisch. De organisatie houdt de ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten zodat de benzinebladblazers vervangen kunnen worden door elektrische modellen, zodra die sterk genoeg zijn om alle klussen aan te kunnen.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: