Boeren rijden met trekkers de A2 op, kilometerslange file

ENSPIJK - Enkele tientallen boeren zijn maandagmiddag snelweg A2 opgereden bij knooppunt Deil. Met de actie protesteren ze tegen het voorgenomen plan van minister Schouten om eiwit in veevoer aan banden te leggen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Het gaat naar schatting om zo'n dertig tot veertig trekkers. De boeren zijn de snelweg opgereden bij Geldermalsen en rijden richting het zuiden, naar Zaltbommel. De boeren spreken van een publieksvriendelijke actie, al zetten ze hun trekkers ook een tijdje helemaal stil op de snelweg.

Toch staat er tegen 18.00 uur zo'n tien kilometer file met bijna een uur vertraging. Sommige weggebruikers proberen de trekkers via de vluchtstrook te omzeilen.

Via talud op snelweg

De boeren reden tot Zaltbommel en wilden daar weer omdraaien richting Geldermalsen. De politie verhinderde dat, maar via een talud kwamen de boeren toch weer op de snelweg terecht, ditmaal in noordelijke richting. Ook daar ontstond vertraging. 

Ook op A50 bij Apeldoorn

Later op de dag was het ook raak op de A50. Tussen Loenen en Apeldoorn hinderden boeren daar het verkeer. Het ging ook daar om ongeveer 30 trekkers.

Meer acties

Zondagavond blokkeerden enkele honderden boeren enige tijd het terrein rond het distributiecentrum van supermarktketen Aldi in Groenlo.

Eerder dit weekend werden soortgelijke acties gehouden bij andere distributiecentra in Nederland. Zo blokkeerden boeren in Zaandam een locatie van Albert Heijn. Hetzelfde gebeurde in Veghel bij een adres van Jumbo.

Vrijdagmiddag blokkeerden tientallen boeren de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Hengelo als protest tegen het plan van minister Schouten om eiwit in veevoer aan banden te leggen. Het verkeer stond daardoor uren vast.

Zie ook: Boeren bezetten terrein rond distributiecentrum Aldi in Groenlo

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Betuwe Nieuws
Deel dit artikel: