Nieuws

Klooster voormalige sekte Velddriel te koop, foto's bieden inkijkje

VELDDRIEL - Heel wat mensen willen er graag weer eens kijken, ook ik, maar de eigenaar van het voormalige klooster aan de Voorstraat in Velddriel deed de deur niet open voor nieuwsgierigen. Het grote, witte piekfijn onderhouden klooster staat echter nu te koop. De foto's op de verkoopsite geven nu een inkijkje...
Het grote, witte gebouw met torentje, kapel en beeld, zag ik, verslaggeefster Annemieke Schakelaar, voor het eerst toen ik er opnames aan het maken was voor de documentaire Hannelore, het meisje uit de sekte. Samen met Hannelore van Otterloo, haar man en cameraman Gerard Hellwich maakten we opnames van het gebouw waar Hannelore een groot deel van haar jeugd doorbracht. 
© Omroep Gelderland
Foto: Hannelore van Otterloo voor het voormalige klooster tijdens onze filmopnames
Een deel dat grote impact had: want in het klooster zwaaide Sipke Vrieswijk, leider van de sekte Gemeente Gods, op niet mis te verstane wijze de scepter. Hannelore en andere vrouwen en meisjes werden er door hem misbruikt. 
© Frank Krake
Foto: Frank Krake. Sekteleider Sipke Vrieswijk in de samenkomstruimte in het klooster
Hannelore wilde op die frisse dag in januari graag nog eens binnenkijken. Haar oude kamertje terugzien. De kapel waar zoveel samenkomsten waren geweest. Ik sprak met de mevrouw die er woonde, maar die was onverbiddelijk. Nee, niet binnenkijken. Dus stonden Hannelore en ik buiten te praten hoe het klooster er vroeger uitzag en te fantaseren hoe het er nu uit ziet. 
© Omroep Gelderland
Ik herken meteen de marmeren vloer die ik zoveel moest boenen
Hannelore van Otterloo
Dat wordt nu duidelijk op huizensite Funda. Schrijver Frank Krake die het boek Hannelore het meisje uit de sekte schreef en mij hielp met de productie van de documentaire kreeg gisteren een tip: het klooster staat te koop en er staan foto's bij.
Op Funda staan allemaal foto's van het klooster dat al een aantal jaren in gebruik is als particulier woonhuis. Hannelore bekeek ze meteen. "Ik werd er een beetje weemoedig van, want het is niet meer zo zoals ik het me herinner, maar ik herken wel veel. De kapel, kleine kastdeurtjes, de zwart-witte marmeren vloer die ik zoveel heb moeten boenen."

Herinneringen

Op de huizensite wordt de rijke geschiedenis van het gebouw beschreven dat in 1850 werd gebouwd als villa. In 1905 gingen de Zusters van de Liefde er wonen en maakte er een klooster van. Veel mensen uit het dorp hebben goede herinneringen aan de nonnen. De herinneringen worden onaangenamer als begin jaren tachtig de sekte Gemeente Gods zijn intrek er in neemt. Dan gaan ook de ouders van Hannelore er wonen met hun dochters.
© Frank Krake
Foto: Frank Krake. Sipke Vrieswijk met enkele kinderen in het klooster; rechts Hannelore.
"Ik heb een jaar lang hemel en aarde bewogen om er eens binnen te mogen, maar het is nooit gelukt", vertelt schrijver Frank Krake. Hoewel het klooster onherkenbaar is veranderd in een luxe ingericht woonhuis zou Hannelore toch heel graag eens binnenkijken.
"Misschien omdat ik nooit afscheid heb kunnen nemen. Ik werd hals over kop meegenomen naar het buitenland door Vrieswijk. Het zou fijn zijn om nu, nu het goed met me gaat, in een gezonde situatie het klooster nog eens te zien en het op een goede manier af te sluiten." Ze hoopt dat de nieuwe eigenaar daar voor open staat. 

Zie ook: