Nieuws

Discotheken willen op 1 augustus open: 'Dan is de club hier zo gevuld'

Doetinchemse nachtclubeigenaar Pascal van der Beek
Doetinchemse nachtclubeigenaar Pascal van der Beek © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Op 1 juli is een hoop versoepeld in Nederland, maar de nachtclubs en discotheken moeten nog altijd de deuren gesloten houden vanwege corona. Nachtclubeigenaren balen ervan en voeren actie. "We hopen dat de leeftijdsgrens om geen afstand te hoeven houden nog omhoog gaat."
Al 16 weken zijn de deuren van de pianobar Vrienden Van en 22-24 Club in Doetinchem gesloten. Dj’s draaien er nog wel eens, maar nu via een livestream zodat mensen thuis een feestje kunnen bouwen. In de club zelf blijft het, buiten die muziek om, stil.
“Er mogen wel een bepaald aantal mensen binnen maar die moeten zitten. Ja, dat is geen optie”, zegt eigenaar Pascal van der Beek, die ook de Sequoia Bar bezit.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Discotheken willen op 1 augustus open: 'Dan is de club hier zo gevuld'
De nachtclubs zijn de enige sector die nog niet open mag. Voor hen geldt 1 september nu als ‘nieuw weegmoment’, zei premier Rutte bij de laatste persconferentie over de coronamaatregelen. In Zwitserland en Zuid-Korea leidden eerdere openstellingen van het uitgaansleven al tot nieuwe, grote uitbraken.

Eerder open

Maar de nachtclubs willen eerder open: 1 augustus. Afgelopen week bood een groep afgevaardigden de Tweede Kamer een manifest en protocol aan hoe zij denken dat toch weer veilig te kunnen doen.
Van der Beek zou al een heel eind geholpen zijn als de leeftijdsgrens om geen afstand te hoeven houden omhoog gaat, zegt hij. Nu is dat 18 jaar. “Wij zouden al gebaat zijn bij 25. Dan zijn wij gered. Gebeurt dat niet, dan komen heel veel nachtclubs in de problemen.”
Feesten organiseren voor jongeren onder de 18 jaar, zoals sommige andere clubs overwegen, ziet Van der Beek niet zitten. “Dan werk je alleen met frisdrankjes. Daar verdien je niks aan, terwijl je aan de andere kant gekort kan worden op de overheidssteun. Dan verlies je.”

Livestream vanuit het stadion

En daarom doet hij het voorlopig alleen nog met livestreams. Op bijzondere locaties, zoals stadion De Vijverberg, het Amphion Theater en bovenop het dak van een hotel, om de clubs onder de aandacht te houden van het grote publiek.
Niet dat de zomermaanden normaal gesproken de topmaanden zijn. Nachtclubs leveren dan altijd in door de concurrentie van de festivals. Maar nu die deze zomer ook niet doorgaan, hadden de clubs goed kunnen draaien. “Als wij op 1 augustus open mogen, dan is de club hier zo gevuld.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!