Nieuws

Boeren dreigen weer massaal de weg op te gaan

Schapenhouder Bart Kemp uit Ede.
Schapenhouder Bart Kemp uit Ede. © Omroep Gelderland
EDE - Boeren overwegen opnieuw met hun tractoren te gaan demonstreren, omdat ze fel tegen maatregelen op het gebied van veevoer zijn. De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de maatregelen.
"Boeren gaan niet accepteren dat gezondheid van hun dieren in de waagschaal wordt gelegd", zegt Edenaar Bart Kemp van Agractie. De actiegroep stelt dat 'boeren door heel Nederland op het punt staan massaal de weg op te gaan'.
De boeren zijn fel gekant tegen de manier waarop minister Carola Schouten van Landbouw de uitstoot van stikstof uit mest wil verlagen. Ze wil dat doen door minder eiwitrijk voedsel toe te staan.

Trekkers in actie

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de plannen van de landbouwminister. Kemp noemt dit de laatste kans voor de politiek om verantwoordelijkheid te nemen. Agractie heeft alvast aan het ministerie laten weten dat er anders 'morgen heel veel trekkers in beweging komen'. 
Volgens Kemp is veevoer maatwerk: "Het is best mogelijk om minder eiwit te realiseren, maar dat is maatwerk", zegt hij. Een verbod maakt het volgens hem onmogelijk om het optimale rantsoen samen te stellen: "Dat zuigen wij niet uit onze duim, deskundigen zeggen dit ook."

Minder melk

Minder eiwitrijkvoer vermindert overigens ook de melkproductie van koeien. De branche heeft een alternatief plan gemaakt, maar dat kan vooralsnog niet op instemming van het ministerie rekenen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!