Scheuren en verzakkingen kasteel Wijchen na de zomer aangepakt

WIJCHEN - Kasteel Wijchen wordt na de zomer grondig aangepakt en dat is hard nodig. Er moet snel iets gedaan worden aan de scheuren en de verzakkingen. Maar het kasteel kan volgens de gemeente ook aantrekkelijker en functioneler.

Aantrekkelijker moet het bijvoorbeeld worden door de hele binnenplaats van het kasteel uit de 17e eeuw met een glazen dak te overkappen. Kasteel Ruurlo heeft een soortgelijke overkapping van glas. Ook de binnenplaats van het provinciehuis in Arnhem heeft een glazen dak.

Drie partijenm Dijkhof Bouw b.v., Modderkolk Projects & Maintenance B.V. en DKC Installatietechniek B.V., hebben de voorlopige gunning van de opdracht binnen gesleept. Na de definitieve gunning is de verwachting dat ze kunnen beginnen aan de renovatie van het kasteel. Het definitieve besluit valt eind juli, wanneer de bezwaartermijn is verlopen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Omroep Gelderland

Verbouwing en restauratie kosten 3,8 miljoen

In augustus wordt het kasteel leeggeruimd zodat er alle ruimte voor de renovatie is. "De werkzaamheden starten direct na de bouwvakantie en naar verwachting is het in het derde kwartaal van 2021 gereed", zegt wethouder Nick Derks.

De totale kosten voor de verbouwing en restauratie van het kasteel zijn 3,8 miljoen euro. De gemeente Wijchen betaalt zelf 2,8 miljoen euro. De provincie draagt een miljoen bij. Wijchen leek eerder naar dat miljoen te kunnen fluiten, maar uiteindelijk kwam het geld uit Arnhem er toch.

Naast het glazen dak krijgen verschillende kamers in het kasteel hun originele karakter terug en wordt de kelder uitgediept om er tentoonstellingsruimte van te kunnen maken. Tijdens de werkzaamheden wordt daarom de fundering versterkt om verdere verzakking tegen te gaan. 

Zie ook:

Deel dit artikel: