Agressieve ganzen poepen alles onder in Wijchen

WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer zorgen in broedperiodes voor een hoop overlast. Ze poepen wandelpaden onder, steken achteloos drukke autowegen over en blazen ongetemd naar voorbijgangers. Ecologen zeggen dé oplossing te hebben, maar voelen zich niet gehoord door de gemeente.

“Het gaat met name om grauwe ganzen die hun kroost willen beschermen. Daar hoef je niet bang voor te zijn, maar veel mensen zijn dat toch”, weet de Wijchense ecoloog Jordy Houkes. Op verzoek van de gemeente presenteerde hij vorig jaar een aantal 'vriendelijke' oplossingen om van de ganzenplaag af te komen. “Maar tot op heden is daar vrijwel niets mee gedaan.”

Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 

Eén van de meest effectieve oplossingen is volgens de natuurwetenschapper om het gras bij het Wijchens Meer minder vaak te maaien. “Dan pak je de belangrijkste voedselbronnen aan. Ganzen vinden vers gemaaid gras namelijk ontzettend lekker. Dus dan broeden ze daar, omdat ze weten dat er voor hun jongen straks genoeg te vreten is.”

“Ze schijten alles onder”

Ook stelt Houkes voor om de eilandjes in het meer te verwijderen, omdat de ganzen daar hun nestjes bouwen. “Pak je het bij de bron aan, dan voorkom je dat je rigoureuze maatregelen moet treffen, zoals het doodschieten van de vogels of het lek prikken van hun eieren.” De gemeente reageert dat ze er de komende tijd mee aan de slag gaat, maar in de tussentijd zorgen de ganzen voor een hoop overlast.

“Ze schijten alles onder”, illustreert Theo Hesen, bestuurslid van Vereniging Natuur en Milieu Wijchen. “We begrijpen dat dat vervelend is, maar de oplossing kan zo simpel zijn.”

Her en der worden fietsers belaagd door de vogels die hun kuikens willen beschermen, of ontstaan er verkeersophopingen wanneer er een ganzenfamilie de weg oversteekt. “Er zijn genoeg mensen die vinden dat ze beter bij de Voedselbank afgeleverd kunnen worden, maar dat vinden wij natuurlijk niet oké.”

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.