Nieuws

Renovatie landgoed Grote Bunte nog geen gelopen race

Voorlopig groen licht voor renovatieplannen
Voorlopig groen licht voor renovatieplannen © Omroep Gelderland
NUNSPEET - De renovatie van landgoed de Grote Bunte in Nunspeet krijgt voorlopig groen licht van de gemeenteraad van Nunspeet. Dinsdagavond stemden vrijwel alle partijen in met het zogenoemde 'principeverzoek'. Alleen PvdA/GroenLinks was tegen. Wel moet er verder onderzoek worden gedaan naar de plannen en willen veel partijen minder boswoningen dan de geplande tien.
De meeste partijen zien wel een verbetering ten opzichte van het eerste plan. Met name het feit dat de boswoningen niet meer allemaal een eigen uitgang krijgen vinden ze een verbetering. Dat de woningen verder in het bos worden gebouwd kan veel partijen ook positief stemmen. Maar zo zegt ondermeer Gerrit Pollinder van de SGP: 'Het is nog geen gelopen race'.

Minder boswoningen

Ook het college wilde in eerste instantie minder boswoningen geeft wethouder Jaap Groothuis aan. Maar nadat een externe expert is ingeschakeld om naar de plannen te kijken, wil de wethouder niet ingaan op termen als 'winst'. Hij wijst er op dat de financiële cijfers weliswaar geheim zijn, maar wel in te zien zijn voor raadsleden.

Onderzoek

Sander Kouwenberg van PvdA/GroenLinks is als enige tegen het principeverzoek. "Ik zie door de bomen het bos niet meer", zegt hij. Nadat hij -op het oog gezien terecht- opmerkt dat de architect van de plannen niet op anderhalve meter afstand van de projectontwikkelaar zit, geeft hij aan dat zijn partij eerst een onderzoek naar de flora en fauna van het landgoed wil. 
Daar ligt een belangrijk pijnpunt van omwonenden. Boomdeskundige Annemiek van Loon heeft eerder al een onderzoek gedaan en haar conclusie is dat er een aantal oude eiken en beuken staan die uniek zijn voor de Veluwe. Zij vreest voor schade aan de bomen als het project doorgang heeft.

Groen Licht

De wethouder zegt toe dat er onderzoek volgt. Maar voorlopig hebben de plannen dus groen licht gekregen van de politiek.