Schaapskudde wordt ’s nachts beveiligd

HEERDE - Bezoekers van de schaapskudde Epe-Heerde moeten er op bedacht zijn dat een bezoek aan de dieren vanaf zaterdagavond 4 juli pijnlijk kan zijn.

Vier van de zes weilanden worden door vrijwilligers van de stichting Wolf Fencing van stroomdraad voorzien om te voorkomen dat wolven schapen en geiten op de Renderklippen te grazen nemen. De maatregelen zijn hoognodig omdat in het leefgebied van de kudde wolven(sporen) zijn gesignaleerd.

Wolfwerende maatregelen

De Stichting Schaapskudde Epe-Heerde heeft het treffen van wolfwerende maatregelen zo lang mogelijk uitgesteld, omdat ze publieksvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Vooral in de lammertijd, maar ook in de rest van het jaar, bewijzen de schapen dat ze een hoge aaibaarheidsfactor hebben. Maar nu ‘de wolf’ zijn jachtgebied heeft uitgebreid naar onder meer de Dellen en het Eperholt, vindt de stichting het de hoogste tijd om de kudde te gaan beschermen.

Afgelopen weken hebben de herders en een ploeg nieuwe vrijwilligers voorbereidingen getroffen om vier van de zes weilanden van stroomdraad te kunnen voorzien. Zo’n 350 oude palen zijn verwijderd nadat meer dan 2000 krammen waarmee ze vast zaten aan het schapengaas waren losgetrokken en er zijn een kleine 200 nieuwe palen van robinia geplaatst waarin ruim 1000 krammen zijn geslagen. Ook met allerlei andere middelen en werkzaamheden is de omheining zoveel mogelijk ‘wolfproof’ gemaakt. 

'Onder stroom'

Zaterdag 4 juli komt Wolf Fencing, de stichting die veehouders helpt met kennis, adviezen en mankracht, de afrastering van de drie weilanden die ten oosten van het Teun Niesingpad liggen ‘onder stroom’ zetten. Er komen stroomdraden op 20, 70 en 120 centimeter hoog aan de buitenkant en op 20 centimeter van het gaas. Er staat straks 7500 Volt en 6,5 Joule op, wat voldoende moet zijn om de wolf bij de schapen vandaan te houden, maar mensen en honden bij aanraking ook een behoorlijke schok oplevert. Die drie weilanden dienen als nachtkraal.

De weide waarin de geiten verblijven wordt eveneens beveiligd. Daar gaat ook het koppeltje Drentse Heideschapen, dat apart van de kudde wordt gehouden zodat er altijd schapen bij de kooi zijn als de meute op pad is, de nacht veilig doorbrengen.

De beide andere weilanden bij de schaapskooi blijven stroomvrij. Als de schaapskudde overdag in de buurt van de schaapskooi verblijft, zoals in de weekends, is ze in principe daarin te vinden. Daar is voor gekozen om bezoekers de mogelijkheid te blijven bieden in contact te komen met de schapen. Wolf Fencing is er zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur aan het werk en geeft tussen de bedrijven door graag voorlichting aan alle belangstellenden, ook aan mensen die zelf wolfwerende maatregelen willen treffen.

Foto : Erik van der Zwan

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Heerde RTV 794 Heerde Nieuws
Deel dit artikel: